Internet/New Media

Visa si Nokia schimba telefoanele mobile in carduri de credit

11 Jan, 15:29 • Redactia DailyBusiness
Visa a lansat un sistem global ce va permite utilizarea telefoanelor mobile pe post de carduri de credit, printr-o intelegere cu Nokia, cel mai mare producator de telefoane mobile din lume.
Visa si Nokia schimba telefoanele mobile in carduri de credit

Clientii vor putea plati pentru ceea ce cumpara trecandu-si telefonul deasupra unui dispozitiv ce va comunica electronic cu un microcip din telefon, relateaza presa internationala. Posesorii de telefoane mobile confirma cumpararea apasand un buton, dupa care achizitia este incheiata.

Platforma este rezultatul multor ani de teste la nivel global si va permite realizarea platilor fara contact fizic si a platilor la distanta.

Clientii vor putea de asemenea sa-si administreze conturile bancare si fondurile de pe telefonul mobil, au anuntat oficialii Visa. Si IBM a contribuit la crearea sistemului de plata.

Componenta care va conecta telefoanele mobile de sistemele de plata din magazine va fi un cip de tip NFC (near field communication).

Tehnologia NFC, dezvoltata de NXP, fosta divizie de cipuri a Philips si de Sony, este deja folosita la nivel mondial in principal pentru cardurile de acces in transportul in comun.

Visa, cea mai mare companie de sisteme de plata bazate pe carti de credit, are vanzari anuale de peste 4 miliarde de dolari la nivel global din cardurile si sistemele de plata curente.

Varianta initiala a platformei de plata prin telefonul mobil, lansata luni, ofera posibilitatea adaptarii la diferite retele de telefonie mobila, participarea la concursuri tip pronosport si marketing direct. Variantele urmatoare ale platformei, ce vor fi lansate tot anul acesta, vor include si platile la distanta si platile catre persoane fizice.

In octombrie anul trecut, JCB, cea mai mare companie de carti de credit din Japonia, a testat pentru prima data impreuna cu Nokia si operatorul de telecomunicatii KPN sistemul de plata prin telefonul mobil in sapte magazine din Olanda si pe 100 de posesori de carti de credit.

Alte incercari de plata prin telefonul mobil, realizate in Germania si Finlanda, le-au oferit clientilor posibilitatea sa plateasca astfel pentru transportul in comun.