Internet/New Media

Vom plati mai putin la telefon. ANCOM a decis reducerea tarifelor maxime de interconectare

02 Nov, 12:24 • Redactia DailyBusiness
Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a decis marti scaderea tarifelor de terminare practicate de toti operatorii de telefonie fixa si mobila activi pe piata din Romania.
Vom plati mai putin la telefon. ANCOM a decis reducerea tarifelor maxime de interconectare

Tarifele de terminare a apelurilor reprezinta, practic, tarifele de interconectare pe care le practica operatorii telecom in cazul convorbirilor initiate de un utilizator al unei retele catre un utilizator din alta retea. Acestea sunt platite de catre operatorul in reteaua caruia a fost initiat apelul catre operatorul catre reteaua caruia a fost efectuat apelul. Aceste tarife se regasesc in costurile achitate de utilizatorii finali care initiaza apelurile.

„In urma recomandarilor si observatiilor transmise in perioada de consultare publica nationala, ANCOM are in vedere o scadere mai accentuata a tarifelor maxime de terminare a apelurilor in retelele de telefonie mobila fata de varianta propusa in consultare publica si a marit intervalele de reducere a acestor tarife de la 6 luni la 8 luni”, se arata intr-un comunicat de presa ANCOM.

Astfel, incepand cu 1 ianuarie 2012, tariful maxim pentru serviciile de terminare a apelurilor in retele de telefonie mobila va fi de 4,05 eurocenti/minut. A doua etapa de reducere a tarifelor de terminare a apelurilor in retelele de telefonie mobila va avea loc la 1 septembrie 2012 cand se va practica un tarif de 3,07 eurocenti/minut.

Acestea sunt mai mici decat tarifele supuse de ANCOM spre consultare publica in urma cu trei luni

Autoritatea propunea atunci impunerea unor tarife maxime de  de 4,24 eurocenti/minut incepand cu 1 ianuarie 2012 si 3,46 eurocenti/minut incepand cu 1 iulie 2012 pentru operatorii de telefonie mobile.

Avand in vedere ca cei sase operatori de telefonie mobila identificati cu prezenta semnificativa pe piata – Cosmote, Orange, RCS&RDS, Romtelecom, Telemobil si Vodafone – practica in acest moment tarife diferite pentru serviciile de terminare a apelurilor, reducerile din prima etapa sunt cuprinse intre 19% si 30%, pana la niveluri simetrice pentru toti operatorii, urmate de o a doua etapa de reducere cu 24% a tarifelor tuturor operatorilor, incepand cu 1 septembrie 2012. 

Tarifele maxime pentru interconectare in vederea terminarii apelurilor practicate de cei 52 de operatori de telefonie fixa identificati ca avand putere semnificativa de piata vor scadea in prima etapa cu 15%, de la 0,97 eurocenti/minut la 0,82 eurocenti/minut la 1 ianuarie 2012 si cu 18% pana la 0,67 eurocenti/minut de la 1 iulie 2012, rezultand o reducere cu aproximativ 31% a tarifelor actuale de terminare a apelurilor in retelele de telefonie fixa pana la mijlocul anului viitor. Acestea sunt identice cu cele propuse in urma cu trei luni de ANCOM.
Totodata, tarifele nu vor mai putea fi diferentiate in functie de intervale orare. 

ANCOM precizeaza faptul ca ar putea impune noi reduceri ale tarifelor la sfarsitul anului viitor.

Potrivit datelor raportate de furnizori catre ANCOM, piata de comunicatii electronice a inregistrat in anul 2010 valoarea de 3,6 miliarde euro (15,3 miliarde RON), in scadere cu 6,6% fata de valoarea din 2009.