- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Câţi ani de puşcărie riscă Victor Piţurcă în Dosarul „Măşti pentru MApN”. Cum este afectat de condamnarea cu suspendare din „Cazul Valiza”

30 Jan, 20:09 • Cornel Ghimeșan
Victor Pițurcă a fost reținut, luni, de procurorii DNA în dosarul achiziției de măști neconforme de către MApN sub acuzația de cumpărare de influență. Potrivit Art. 292 din noul Cod Penal, această infracţiune este sancționată cu pedeapsa închisorii de la 2 la 7 ani, la care se adaugă interzicerea exercitării unor drepturi.
Câţi ani de puşcărie riscă Victor Piţurcă în Dosarul Măşti pentru MApN. Cum este afectat de condamnarea cu suspendare din Cazul Valiza

Câţi ani de puşcărie riscă Victor Piţurcă în Dosarul „Măşti pentru MApN”. Sergiu Bogdan, avocat și cadru universitar la Facultatea de Drept a Universității Babeș-Bolyai, a comentat speţa pentru Fanatik.

„Depinde foarte mult de sumă și de la cine a cumpărat influența. Dacă cumperi influența de la un medic pentru o operație e un lucru, dar dacă cumperi influența primului ministru pentru nu știu ce afacere, atunci este cu totul altă discuție. La fel, foarte important este și motivul pentru care s-a cumpărat influența și suma cerută. Un alt aspect relevant este dacă acești bani au fost doar promiși sau au fost și plătiți. Atunci când e vorba de individualizarea pedepsei pentru infracțiunea de cumpărare de influență în general nu se dă cu executare, dar sunt multe elemente fluide care pot determina chiar o pedeapsă cu executarea”, a declarat Sergiu Bogdan.

Totuşi, în cazul lui Victor Piţurcă, fiind vorba de zeci de mii de măști neconforme vândute către MApN în timpul pandemiei, judecătorii ar putea merge spre o pedeapsă cu executare în cazul unei condamnări.

Citeşte şi: Ultimă oră! Pițurcă, reţinut de procurorii militari și DNA. Fostul selecționer este vizat într-un dosar privind achiziția de măști pentru MApN

Victor Piţurcă a mai fost condamnat şi în „Cazul Valiza”

Sergiu Bogdan a mai precizat că precedenta condamnare a fostului selecționer, de un an de închisoare cu suspendare pentru mărturie mincinoasă în „Cazul Valiza”, nu ar trebui, în mod normal, să influențeze o decizie de individualizare a pedepsei în cazul unei condamnări, deoarece, în cazul lui Victor Pițurcă, a intervenit reabilitarea de drept după ispășirea pedepsei cu suspendare. Pe de altă parte, un judecător sever ar putea ține cont de acest fapt și să se îndrepte spre o pedeapsă mai dură: „Dacă a fost condamnat cu suspendare, la împlinirea termenului de încetare el este reabilitat de drept. Deci, dacă fapta este consumată, ea nu produce consecințe. Dar, din nou, la individualizare un judecător ar putea ține cont de acest lucru, dar nu va putea scrie că este recidivist sau să țină cont de acest fapt în mod explicit”.

Citeşte şi: Peste 150.000 de angajați din MAI și MApN au pensii speciale. Care este cea mai mare, dar şi cea mai mică pensie

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult