- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri politică

Peste 150.000 de angajați din MAI și MApN au pensii speciale. Care este cea mai mare, dar şi cea mai mică pensie

03 Nov, 22:39 • stefan.vlad
Peste 150.000 de angajați din MAI și MApN au pensii speciale. Potrivit ultimelor date oferite de Ministerul Muncii, peste 150.000 de persoane care lucrează în cadrul Ministerului Apărării Naţionale şi al Ministerului de Interne, beneficiază de pensii speciale. Însă, această cifră este în continuă creștere.
Peste 150.000 de angajați din MAI și MApN au pensii speciale. Care este cea mai mare, dar şi cea mai mică pensie

Peste 150.000 de angajați din MAI și MApN au pensii speciale. Doar luna trecută, numărul celor care primesc aceste drepturi financiare a crescut cu 620 de persoane. În ceea ce privește sumele acordate, cea mai mare pensie din rândul foştilor angajaţi MApN a fost de peste 35.000 de lei net, în timp ce, la polul opus, a fost o renumerație de doar 92 de lei în mână.

Banca Mondială le-a recomandat autorităților să nu modifice pensiile militarilor activi în privința cuantumului. Acest lucru ar putea duce la creșterea vârstei de pensionare în decursul a maxim 10 ani, au transmis bancherii. De asemenea, o altă măsură luată în calcul este aceea de a limita pensia, astfel încât să nu depășească salariul.

Citeşte şi: Pensiile speciale ar putea fi recalculate. Marius Budăi:„Să nu mai fie pensie care să depăşească salariul”

Peste 150.000 de angajați din MAI și MApN au pensii speciale

În ultimii ani, Guvernele au fost blamate de populație că nu iau măsuri concrete pentru a elimina pensiile speciale din mecanismul salarial din țara noastră. Însă, autoritățile au încercat să motiveze lipsa acestor directive prin felurite probleme care s-ar putea întâmpla în sistemele publice din România, dacă se ia o decizie în acest sens.

Printre aceștia se numără și deputatul PNL, Ionel Dancă, care a precizat în cursul zilei de miercuri că pensiile speciale pot fi eliminate doar printr-o reform radicală. „Este nevoie de o reformă radicală, dură, a întregului sistem în ceea ce privește așa-numitele pensii speciale, indiferent ce denumire au ele, că este indemnizație de serviciu, indemnizație pentru limită de vârstă sau diverse alte formule, dar din păcate, ce am văzut din consultările pe care le-a avut Ministerul Muncii cu specialiștii de la Banca Mondială și așa mai departe, cu contractele de consultanță aferente acordate, nu a rezultat o formulă care să rezolve această inechitate socială flagrantă.

O reformă a sistemului de pensii speciale în momentul de față în România este aproape imposibilă, atât timp cât CCR și magistrații vor trebui să decidă în interes propriu dacă mai au dreptul ei înșiși la aceste pensii speciale sau nu. Este o opinie personală, o rezolvare pe termen lung a modului în care se acordă aceste pensii speciale nu poate fi făcută decât printr-o modificare a Constituției, în sensul în care principiul contributivității în acordarea pensiilor din sistemul public să fie instituit prin Constituție, astfel încât orice abatere sau derogare de la acest principiu să fie neconstituțională”, a susținut deputatul PNL, Ionel Dancă, potrivit celor de la RFI România.