- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Infracţiunea care te lasă timp de cinci ani fără permis. Atenţie, şoferi: s-a schimbat legea!

21 Mar, 09:32 • Cornel Ghimeșan
Potrivit unui amendament admis la proiectul de lege pentru modificarea şi completarea OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, adoptat de Senat, șoferii condamnați pentru ucidere din culpă se vor putea prezenta la examenul pentru obţinerea permisului de conducere doar după cinci ani de la data executării pedepsei.
Infracţiunea care te lasă timp de cinci ani fără permis. Atenţie, şoferi: s-a schimbat legea!

Atenţie, şoferi: s-a schimbat legea! O persoană care a fost condamnată pentru o infracţiune comisă ca urmare a nerespectării regulilor de circulaţie şi care a avut ca rezultat decesul victimei se va putea prezenta la examenul pentru obţinerea permisului de conducere doar după cinci ani de la data executării pedepsei.

„A crescut de 10 ori perioada interdicției de a mai obține permis auto pentru cei care se urcă băuți, drogați sau fără carnet la volan și ucid oameni pe șosele. Am propus și colegii au fost de acord, astăzi, în Senat, votând cu 105 voturi „pentru” din 106, un amendament la un proiect legislativ de modificare a Codului Rutier, prin care persoanele condamnate pentru ucidere din culpă, comisă sub influența alcoolului sau drogurilor ori fără permis auto, să aibă interdicția de a obține din nou dreptul de a conduce timp de cinci ani după executarea pedepsei. Acesta este termenul maxim prevăzut de Codul penal pentru măsuri complementare. Acest amendament vine în continurea și în completarea proiectului legislativ cunoscut sub denumirea de Legea Anastasia, proventă de la numele unui copil ucis pe drumurile publice de o persoană care a condus fără a avea acest drept. Să nu uităm că, de cinci ani încoace, România se află în continuare pe locul 1 în Europa la numărul de accidente rutiere mortale, iar multe dintre acestea fac obiectul modificărilor legislative propuse acum”, a scris pe Facebook senatorul PSD Robert Cazanciuc.

Citeşte şi: Noi sortimente pentru înghețată în Brașov: bere, pălincă sau vin. „Mi-a spus chiar astăzi un domn că el renunță la o bere pentru înghețată”

Atenţie, şoferi: s-a schimbat legea!

Astfel, prin amendamentele admise se urmăreşte ca pentru infracţiunea care a avut ca rezultat uciderea unei persoane, săvârşită ca urmare a nerespectării regulilor de circulaţie, condamnatul se va putea prezenta la examen doar după trecerea unui termen de cinci ani de la data executării pedepsei în regim de privare de libertate sau de la data expirării termenului de supraveghere stabilit de instanţă, având în vedere gravitatea faptei pentru care a fost condamnat.

Citeşte şi: Facturi întârziate de la Hidroelectrica pentru 500.000 de clienți. Vicepreședintele ANRE: „Se va oferi posibilitatea plății în rate”

În prezent, Codul Penal prevede că uciderea din culpă ca urmare a nerespectării dispoziţiilor legale ori a măsurilor de prevedere pentru exerciţiul unei profesii sau meserii ori pentru efectuarea unei anumite activităţi se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani. „Când încălcarea dispoziţiilor legale ori a măsurilor de prevedere constituie prin ea însăşi o infracţiune se aplică regulile privind concursul de infracţiuni”, se precizează în Codul Penal. Acest lucru înseamnă că pentru ucidere din culpă, când o persoană se află sub influența alcoolului, judecătorul va aplica două pedepse, pe care le va contopi în una singură, cu aplicarea sporului de o treime din cea mai mică. În plus, redobândirea permisului de conducere poate fi solicitată, după un an de la data rămânerii definitive a pedepsei de condamnare.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult