- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Juridic

Legea a fost semnată de către Klaus Iohannis: ce se va întâmpla cu telefoanele românilor

21 Jul, 22:40 • Stefan Simion
Președintele Iohannis a semnat legea. Primăriile din localitățile aflate la graniță, respectiv administratorii drumurilor care le traversează, vor avea obligația de a instala indicatoare prin care să atenționeze persoanele în tranzit că există riscul de „roaming involuntar". 
Legea a fost semnată de către Klaus Iohannis: ce se va întâmpla cu telefoanele românilor

Mai precis, inițiativa face referire la posibilitatea ca pe propriul telefon mobil, stabilit să identifice o rețea locală în mod automat, ar putea intra o rețea dintr-o țară vecină. Astfel, se poate ajunge la „roaming involuntar”.

Dacă statul vecin nu se află în UE, panourile de avertizare pot evita eventuale costuri ridicate la facturile de voce și date pentru persoanele aflate în tranzit prin acele localități, prevede un proiect legislativ promulgat de către Klaus Iohannis.

Potrivit proiectului prezentat de Profit.ro, „riscul de roaming involuntar” este definit în proiect drept: „intrarea accidentală în roaming care se poate produce atunci când utilizatorul de servicii de telefonie și internet mobil se află pe teritoriul statului de reședință, în localitățile situate în proximitatea granițelor, iar acesta are serviciul de roaming activat și terminalul utilizat este setat pe selectarea automată a rețelei. În această situație dispozitivul mobil se conectează automat la rețeaua operatorului cu cel mai bun semnal în punctul în care se află utilizatorul, chiar dacă aceasta aparține unui operator dintr-o țară vecină”.

În ce localități ale României există riscul de „roaming involuntar”. Ce prevede proiectul semnat de către Klaus Iohannis

Conform datelor prezentate de ANCOM și citate de inițiatorii proiectului, sunt 1.092 de localități cu peste 10 locuitori, din România, care prezintă risc de roaming involuntar și pe care le regăsim în limitele teritoriale a 19 județe, după cum urmează: Arad, Bihor, Botoșani, Călărași, Constanța, Caraș-Severin, Dolj, Galați, Giurgiu, Iași, Maramureș, Mehedinți, Olt, Satu Mare, Suceava, Tulcea, Timiș, Teleorman și Vaslui.

În cazul țărilor vecine membre ale Uniunii Europene utilizatorii beneficiază de principiile de tarifare obișnuite, fără costuri suplimentare. În cazul țărilor non-UE, însă, costurile pentru utilizarea serviciilor de comunicații mobile, în special a internetului, sunt mult mai mari. În acest caz, populația afectată de riscul de roaming involuntar din zona de graniță non-SEE se ridică la aproximativ 1,4 milioane de locuitori, susțin autorii proiectului.

Pe fondul conflictului din Ucraina, operatorii de telefonie au eliminat temporar tarifele pentru roamingul la granița cu statul controlat de către regimul Volodimir Zelenski. De asemenea, guvernele României și Republicii Moldova au semnat un acord de reducere a tarifelor de roaming, care a dus deja la scăderea semnificativă a tarifelor.

În ceea ce privește Serbia, până în acest moment nu există cadre de reglementare cu privire ta sistemul de tarifare pentru servicii de roaming, au transmis inițiatorii proiectului. Granița cu statul din sud-vest are o lungime de 546,4 km pe raza județelor Timiș, Caraș-Severin și Mehedinți, iar numărul cetățenilor care locuiesc în localitățile aflate sub incidența riscului de roaming involuntar din zona frontierei româno-sârbe, este estimat la 317.000 de persoane.

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult