- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ministerul Justiţiei va susţine un prag de 9.000 de lei pentru abuzul în serviciu. Legea a ajuns spre adoptare la Camera Deputaţilor

29 Mar, 19:42 • Cornel Ghimeșan
Ministerul Justiţiei a anunţat că "nu există nicio referinţă concretă" în deciziile Curţii Constituţionale a României sau în avizele Comisiei de la Veneţia cu privire la valoarea economică sau financiară a unui prag valoric pentru infracţiunea de abuz în serviciu şi anunţă că va susţine adoptarea de către Camera Deputaţilor a unui prag de 9.000 de lei. Legea a trecut deja de Senat, acolo unde s-a stablit un prag de 250.000 de lei.
Ministerul Justiţiei va susţine un prag de 9.000 de lei pentru abuzul în serviciu. Legea a ajuns spre adoptare la Camera Deputaţilor

Ministerul Justiţiei va susţine un prag de 9.000 de lei pentru abuzul în serviciu. Reacţia vine după discuţiile iscate de proiectele legilor de modificare a Codului Penal şi a Codului de Procedură penală pentru implementarea deciziilor Curţii Constituţionale a României, proiecte elaborate de Ministerul Justiţiei în anul 2022 şi aprobate de Guvern pe 28 decembrie 2022.

Oficialii de la Ministerul Justiţiei au arătat că, în legătură cu infracţiunea de abuz în serviciu prevăzută de art. 297 din Codul penal, Decizia Curţii Constituţionale a României nr.392/2017 prevede:

  • a) paragraful 55 – „(…) Curtea, fiind ţinută de obligaţia de a interpreta o dispoziţie legală în sensul de a produce efecte şi pentru a da, astfel, un sens constituţional acesteia [a se vedea în acest sens Decizia nr. 223 din 13 martie 2012], consideră necesară instituirea unui prag al pagubei şi circumstanţierea vătămării produse prin comiterea faptei, elemente în funcţie de care să se aprecieze incidenţa sau nu a legii penale”;
  • b) paragraful 56 – „(…) Curtea subliniază că legiuitorul are obligaţia de a reglementa pragul valoric al pagubei şi intensitatea vătămării dreptului sau interesului legitim rezultate din comiterea faptei în cuprinsul normelor penale referitoare la infracţiunea de abuz în serviciu, pasivitatea acestuia fiind de natură să determine apariţia unor situaţii de incoerenţă şi instabilitate, contrare principiului securităţii raporturilor juridice în componenta sa referitoare la claritatea şi previzibilitatea legii.”

Ministerul Justiţiei va susţine un prag de 9.000 de lei pentru abuzul în serviciu

Astfel, „nu există nicio referinţă concretă în deciziile Curţii Constituţionale a României sau în avizele Comisiei de la Veneţia cu privire la valoarea economică sau financiară a unui astfel de prag valoric pentru infracţiunea de abuz în serviciu”. „Pentru dezbaterile din Camera Deputaţilor asupra proiectului de lege privind nivelul pragului la infracţiunea de abuz în serviciu prevăzută de art. 297 din Codul penal, Ministerul Justiţiei va susţine adoptarea de către Camera Deputaţilor a unui prag de 9.000 de lei2, a precizat Ministerul Justiţiei.

Senatul a adoptat, miercuri, în plen, un proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal, precum şi a altor acte normative, iniţiat de Guvern la sfârşitul anului 2022, care a introdus, printr-un amendament depus în comisia juridică, un prag valoric pentru abuzul în serviciu în cuantum de 250.000 de lei. Proiectul a fost votat cu 79 de voturi pentru, 25 de voturi împotrivă şi 11 abţineri.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult