- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Juridic

Primul proiect de lege ce propune limitarea inteligenței artificiale (AI) în România. Ce presupune acesta

07 Apr, 10:29 • Stefan Simion
Evoluția tehnologică accelerată a început să provoace din ce în ce mai multă îngrijorare în rândul societății contemporane. Cea mai mare provocare este legată de inteligența artificială (AI). În acest sens, PSD a realizat un proiect legislativ prin care dorește restricționarea conținutului de tip imagine, audio și video creat de roboți inteligenți. 
Primul proiect de lege ce propune limitarea inteligenței artificiale (AI) în România. Ce presupune acesta

PSD își dorește să combată fenomenul „deepfake”, din ce în ce mai popular, prin intermediul căruia se creează o aparență: faptul că un anumit conținut este realizat de o persoană reală.

Nerespectarea noilor prevederi se va putea pedepsi cu o amendă penală sau închisoare de la șase luni la doi ani de zile, potrivit proiectului consultat de Profit.ro.

„Imaginile, înregistrările audio și video de tip Deepfake (Fals Sever) pot cauza prejudicii enorme atât în ceea ce privește imaginea, reputația sau demnitatea unei persoane, cât și asupra unor organizații publice, private sau chiar instituții ale statului.

Realizarea și distribuirea unor imagini, înregistrări audio sau video de tip Deepfake (Fals Server) pot prejudicia, în funcție de conținutul lor și de contextul în care sunt gestionate, inclusiv interesul social, politic sau de securitate națională a României, pot să erodeze încrederea în instituții ale statului, pot aduce prejudicii de imagine unei persoane”, arată autorii proiectului.

În ultimii ani, tehnologia deepfake a evoluat puternic și a ajuns să fie extrem de convingătoare și accesibilă publicului. Aproape oricine poate monta fața unui președinte pe corpul unei alte persoane și realiza mesaje care pot induce opinia publică în eraoare.

Inclusiv fețe de artiști celebri au fost montate pe corpurile unor actori de filme pentru adulți, care au provocat amuzamentul internauților, au devenit virale.

 

Ce presupune proiectul PSD, realizat pentru combaterea deepfake

 

Iată ce prevede proiectul:

Art. 1- În înțelesul prezentei legi prin Deepfake (Falsul Server) se înțelege orice conținut de tip imagine, înregistrare audio sau înregistrare video create cu ajutorul Inteligenței Artificiale (IA) sau cu ajutorul tehnologiei de augmentare a realității (RV) astfel încât să creeze aparența că o persoană a spus sau a făcut lucruri care în realitate nu au fost spuse, respectiv nu au fost făcute de acea persoană.

Art. 2 — Realizarea, difuzarea și stocarea pe internet sau în mass -media de conținut tip imagini sau înregisfrări audio -video concepute cu ajutorul tehnologiei IA sau RV și create astfel încât să producă aparența că o persoană a spus sau a făcut lucruri pe care acea persoană în realitate nu le-a rostit, respectiv nu le-a făcut sunt interzise în situația în care nu sunt însoțite de o notificare vizibilă, păsfrată pe cel puțin 10% din suprafața expunerii și pe toată durata difuzării respectivului conțiunt.

Art. 3 – Anunțul de tip avertisment care va fi plasat vizibil, pe cel puțin 10% din suprafața de expunere și pe întreaga derulare a conținutului de tip Deepfake (Fals Server) realizat și difuzat strict în scopul promovării unor produse sau servicii va avea următorul conținut „Acest material conține ipostaze imaginare”.

Art. 4 – Încălcarea dispozițiile art. 2 constituie infracțiune și se pedepsește cu amendă penală sau închisoare de la 6 luni la 2 ani.

Tags:
Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult