- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Juridic

Traian Băsescu se judecă în continuare cu RAAPPS pentru vila de protocol din Gogol

18 Jan, 15:06 • Russo George
Fostul preşedinte Traian Băsescu și Regia Autonomă Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS) îşi continuă lupta în justiţie, miza fiind vila de protocol din Strada Gogol, de unde Băsescu a fost evacuat după ce ÎCCJ l-a declarat, definitiv, colaborator al Securităţii.
Traian Băsescu se judecă în continuare cu RAAPPS pentru vila de protocol din Gogol

Judecătorii Curții de Apel București au admis excepția necompetenței materiale și au declinat competența de soluționare către Judecătoria Sectorului 1. Dosarul a fost deja înregistrat la noua instanță, urmând ca judecata să înceapă în luna februarie.

După ce a fost evacuat din imobilul pe care l-a ocupat ani de zile, Traian Băsescu a acţionat în instanţă RAAPPS şi chiar a susţinut că pierderea vilei de protocol este urmarea unui atac concertat care a pornit chiar din Parlament, scrie Gândul.

Fostul președinte a susținut că s-a transformat într-o ”țintă”,  iar Legea 243/2001, adoptată de Parlament, ar fi fost una cu ”dedicație” – sancţionarea sa prin eliminarea din categoria foştilor şefi de stat care beneficiază de drepturile prevăzute în Legea nr. 406/2001 – aducând ca argumente extrase din stenogramele discuțiilor purtate în Camera Deputaților.

”Din stenograma şedinţei Camerei Deputaţilor din 7 septembrie 2021 rezultă că la dezbaterile asupra propunerii legislative a luat cuvântul un singur deputat, acesta făcând următoarea declaraţie în plenul Camerei Deputaţilor: «Ne exprimăm regretul că acest proiect legislativ nu a apărut mai repede în societatea românească și îi urăm la mulţi ani cu executare lui Traian Băsescu».

Citeşte şi: Kelemen Hunor nu crede că vom intra în Schengen până în 2025. ”A fost o decizie mizerabilă”

La votul final asupra propunerii legislative, preşedintele de şedinţă al Camerei Deputaţilor a anunţat rezultatul votului şi s-a adresat unui deputat, după cum urmează: «Pe legea pentru domnul Traian Băsescu e în regulă, domnule, nu? Aici e în regulă».

Ansamblul stenogramelor şi discursurilor parlamentare anterior precizate nu poate contura decât următoarea imagine clară: «Legea pentru domnul Băsescu» configurează un mecanism sancţionatoriu menit a înlătura şi elimina dreptul la locuinţa de protocol şi celelalte beneficii prevăzute de Legea nr. 406/2001 pentru subsemnatul (n.red. – Traian Băsescu). În plus, este evident că nu poate reprezenta o simplă coincidenţă aceea a faptului că Legea nr. 243/2022 a fost adoptată şi promulgată la un interval redus de timp după pronunţarea unei hotărâri, în primă instanţă, prin care subsemnatului i-a fost atribuită calitatea de colaborator al Securităţii”, arată Traian Băsescu în înaintarea către instanţă.

Citeşte şi: Ciucă, viitorul președinte al României? Un liberal aruncă bomba pe scena politică