- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri politică

Kelemen Hunor nu crede că vom intra în Schengen până în 2025. ”A fost o decizie mizerabilă”

18 Jan, 12:44 • Polojan Tudor
Kelemen Hunor, președintele UDMR, a făcut declarații legate de aderarea României la spațiul Schengen. Acesta spune că dacă nu aderăm în 2023, ne putem lua gândul până în anul 2025.
Kelemen Hunor nu crede că vom intra în Schengen până în 2025. ”A fost o decizie mizerabilă”

Liderul UDMR dă dovadă de pesimism când vine vorba de aderarea României la spațiul Schengen. Acesta dă vina pe viitoarele alegeri din Comisie și spune că țara noastră a gestionat exemplar dosarul în 2022, informează știripesurse.ro.

Hunor nu crede că vom intra în Schengen anul acesta, ci mai degrabă sunt șanse pentru anul 2025.

”E greu de spus. Eu sper că da, dar e greu de dat un termen. Dacă nu intrăm în 2023, atunci până în 2025 nu trebuie să ne ocupăm de acest subiect, pentru că vin alegerile şi Comisia are treabă, nu se va mai ocupa. Comisia care vine după alegerile europarlamentare se va aşeza undeva în septembrie – octombrie 2024, până când lucrurile se vor aşeza pe un făgaş normal trece anul 2024”, a spus acesta.

Mai citește și: Ministerul Finanțelor a emis titluri de stat eurobond. Vezi cum poți cumpăra în dolari și euro

Spațiul Schengen/ sursa foto: substantial.ro
Spațiul Schengen/ sursa foto: substantial.ro

Cine este vinovat de eșec? De ce nu ne-au lăsat austriecii în Schengen?

Kelemen Hunor crede că decizia a fost una de natură politică și că toată lumea a fost luată prin surprindere.

”Eu în continuare cred că a fost o decizie mizerabilă, dar degeaba cauţi vinovaţi în România, pentru că toată lumea este luată sub surprindere
De schimbat nu mai putea schimba nimic. Sunt convins, deşi nu am fost implicat, am avut multe discuţii cu colegii din diferite state membre şi eu cred că România a gestionat bine acest dosar în 2022”, a mai spus Kelemen Hunor.

Vicepremierul speră ca aderarea României la Schengen să aibă loc în acest an, fie sub președinția Suediei a Consiliului Uniunii Europene, fie sub cea a Spaniei. În același timp, Hunor a mai specificat că nu ar susține ”decuplarea” de Bulgaria.

„Nu puteai să te decuplezi de Bulgaria în ultima clipă, nici politic nici tehnic nu se poate. Eu nu aș susține decuplarea de Bulgaria, trebuie să îți păstrezi prietenii și trebuie să mergi pe un drum împreună dacă nu se întâmplă ceva foarte extravagant. Dacă noi am încerca decuplarea de Bulgaria am da un mesaj prost, după aceea nimeni nu mai are încredere în tine, că te duci pe un drum cu cineva și nu îl lași în baltă. În plus, tehnic ar fi o chestiune, că ar trebui să muți granița Schengen pe Dunăre, ceea ce, din punct de vedere tehnic înseamnă o întârziere”, a spus președintele UDMR.

Te-ar putea interesa: Ultima oră: Scandalul privind taxarea OMV continuă! România cere soluții de la Comisia Europeană

 

Pasionat de tot ce înseamnă viață, de la scris până la bucătăria internațională, de la fotografie la istorie, de la muzică la abstract. Cu o dorință arzătoare de a spune lucrurilor pe nume, ... citește mai mult