- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Lifestyle

A inceput numaratoarea inversa pentru Campionatul Mondial de fotbal. Vezi cum s-a transformat Africa de Sud pentru a fi o gazda buna

28 May, 21:00 • elena.olteanu
"Cateva persoane spuneau ca este o decizie stupida sa organizam Campionatul in Africa de Sud. Vom arata lumii ca a fost cea mai buna decizie si ca Africa de Sud a fost capabila sa asigure, atat FIFA, cat si intregii lumi, cea mai buna organizare", a declarat Jerome Valcke, secretar genera al FIFA, organizatorul Campionatului Mondial de Fotbal 2010, care are loc in perioada 11 iunie - 11 iulie.
A inceput numaratoarea inversa pentru Campionatul Mondial de fotbal. Vezi cum s-a transformat Africa de Sud pentru a fi o gazda buna

Asa cum recunoaste si Valcke, nu toata lumea s-a bucurat atunci cand Africa de Sud a fost numita, in premiera pentru „continentul negru”, gazda marelui eveniment, care are loc o data la 4 ani. Scepticii se ingrijorau in privinta securitatii acordate si a infrastructurii precare.

Aceasta ingrijorare survine din faptul ca Germania, tara gazda a etapei trecute, din 2006, a impus deja un standard. Evenimentul desfasurat acolo a fost de un real succes. Sectorul turistic a incasat venituri de 400 milioane dolari, iar in industria de retail s-au generat venituri de 2,7 miliarde dolari. Unul din avantajele Germaniei a fost acela al distantei, drumul parcurs de majoritatea suporterilor fiind unul destul de accesibil.

[gallery:89]
La mai putin de o luna pana la inceperea evenimentului, Africa de Sud este pe cale sa inchida gurile criticilor si sa ofere unul din cele mai impresionante spectacole din lumea fotbalului.

Cat a investit tara gazda in organizarea Campionatului? Speculatii privind suma sunt destule, de la 4,6 miliarde dolari, ajungand pana la circa 11 miliarde euro. Un lucru este cert: Africa de Sud a facut investitii serioase in infrastructura, in incercarea de a spulbera temerile neincrezatorilor.

„Am sustinut incontinuu ca acest eveniment este ‘Cupa Mondiala a Africii de Sud’. Avem o mare sansa sa promovam acum investitiile straine, turismul si comertul”, a transmis Parlamentului Jacob Zuma, presedintele Africii de Sud, citat de publicatia dailymarkets.com.

Tara a cheltuit 3,7 miliarde dolari pe imbunatatirea infrastructurii, incluzand un nou aeroport international in Durban si un tren de mare viteza intre aeroportul din Johannesburg si centrul orasului.

Totodata, 5 stadioane au fost reamenajate, iar alte 5 au fost construite de la zero.

1 miliard de dolari au fost investiti in inlocuirea taxiurilor vechi, cu unele noi.

Cat a costat securitatea? 135 milioane dolari au cheltuit autoritatile pentru a asigura linistea publica si siguranta turistilor pe toata durata marelui eveniment.

„Siguranta celor care vor participa la Campionatul Mondial de Fotbal, in calitate de public, este una din prioritatile autoritatilor locale. Tara va lua toate masurile necesare pentru ca evenimentul sa decurga pe cat de sigur se poate. Siguranta oamenilor si vizitatorilor nostri nu este negociabila”, a declarat Sibusiso Ndebele, ministrul Trasporturilor din Africa de Sud.

„Trebuie sa profitam de aceasta oportunitate pentru a le arata vizitatorilor nostri potentialul Africii de Sud. Cupa Mondiala ofera industriei si natiunii o mare bogatie. Nu trebuie sa vedem evenimentul ca pe una din solutiile rezolvarii problemelor economice, ci mai degraba ca o oportunitate pentru a lasa o mostenire pentru viitor si a recrea modul de a face lucrurile”, a declarat Thandiwe January McLean, CEO Turismului din Africa de Sud, pentru ziarul Economic Times.

FIFA, care a investit circa 1,2 miliarde dolari in eveniment, incluzand 700 milioane dolari cheltuiti in Africa de Sud, se asteapta sa aiba venituri din 3,3 miliarde dolari de pe urma acestuia. Circa jumatate se va duce pe dezvoltarea de programe si asistenta financiara catre asociatiile nationale, lasand institutia cu un surplus de circa 1 miliard dolari.

Campionatul Mondial de Fotbal va aduce Africii de Sud venituri in turism de 2 miliarde dolari, dar si 1,1 miliarde dolari retailerilor, dupa cum estimeaza analistii. Insa adevaratul castig consta in relatiile de business care vor fi legate acolo.

[dbvideo=450]
„Pe toata durata evenimentului vom elibera vize in Africa de Sud fara taxe”, a declarat anterior Pieter Swanepoel, ambasadorul Africii de Sud in Romania, care a adaugat ca acest Campionat Mondial va contribui la economia locala cu minim 1 miliard de euro.

„Au fost angajate special pentru organizarea Campionatului Mondial peste 20.000 de persoane in constructii, pe langa cei 400.000 de angajati din alte domenii”, a mai spus Swanepoel.

Pentru acest eveniment, reprezentantii Africii de Sud estimeaza un numar total de 450.000 de turisti straini.

Africa de Sud ca destinatie de business

Tara vede Cupa Mondiala un prilej de a aduce cat mai multi investitori straini.

Presedintele Zuma va vizita India chiar inaintea inceperii evenimentului, pentru a-i invita pe investitori. Deja, 100 de companii indiene, incluzand Tata Motors si Mahindra Ltd, si-au aratata interesul de a face business in Africa.

Comertul dintre India si Africa de Sud s-a ridicat in 2008 la 30 miliarde dolari si ar putea ajunge la 70 miliarde dolari in urmatorii 5 ani.

Totodata, Africa de Sud „va curta” si interesele Chinei. Producatorul auto chinez FAW Car Co Ltd. a anuntat luna trecuta investitii de 100 milioane dolari in Africa de Sud, iar Commercial Bank of China a investit 5,5 miliarde dolari in 2007 in banca locala Standard Bank.

„Stapanul inelului” in regia FIFA. Cel mai bun fotbalist de la CM va primi un inel de 250.000 $

Cel mai bun jucator din cadrul Campionatului Mondial de Fotbal va primi drept recompensa un inel de platina in valoare de 250.000 dolari, scrie Reuters.

In total, vor fi 7 astfel de inele, fabricate din platina si incrustate cu 220 de smalarde. Unul din cele 7 inele va fi donat catre FIFA, unul catre UNICEF. Destinatia celorlante inele nu a fost inca stabilita.

Totodata, vor mai fi fabricate pentru comercializare si alte 33 de inele din aur alb, la pretul de 70.000 de dolari fiecare si 1.970 din aur si argint, la pretul de 2.500 de dolari fiecare.

Calendarul desfasurarii marelui evenimentului

Ceremonia de incepere a Campionatului Mondial de Fotbal va avea loc pe 10 iunie la Johannesburg, unde vor participa mai multe vedete din industria muzicii globale.

Primul meci va avea loc pe 11 iunie, ora locala 16:00, intre echipa Africii de Sud si cea a Mexicului.

Primul si ultimul meci vor fi jucate pe stadionul Soccer City Stadium din Johannesburg, cel mai mare stadion din Africa, renovat special pentru acest eveniment. Arena avea inainte de renovare 80.000 de locuri, fiind ulterior extinsa la 94.700 locuri.

Vezi aici programarea tututor meciurilor.

Campionatul Mondial de Fotbal 2010 va fi al 19-lea din istorie. Competitia este punctul culminant al unui proces de calificare ce a inceput in august 2007, s-a incheiat in toamna lui 2009, si a implicat 204 din cele 208 echipe nationale membre FIFA. Faza finala are 32 de echipe participante. Echipa Romaniei nu s-a calificat nici in acest an la finala marelui eveniment. Ultima sa participare a fost la Campionatul Mondial de Fotbal din 1998 din Franta.

Urmatorul Campionat Mondial de Fotbal FIFA va avea loc in 2014, iar aceasta va fi cea de-a 20-a editie a evenimentului, care se estimeaza ca va avea loc tot intre iunie si iulie 2014 in Brazilia.

Imnul Campionatului Mondial de Fotbal 2010 din Africa de Sud
[dbvideo=449]