- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Lifestyle

Afacerea cu care o româncă a dat lovitura! S-a inspirat din Italia și a venit în țara natală pentru a avea succes

07 Jun, 21:25 • Alexe Raluca
O tânără româncă a fost plecată în Italia pentru a fura meserie. A revenit în țara natală pentru a pune la punct o afacere care i-a adus un succes nesperat.
Afacerea cu care o româncă a dat lovitura! S-a inspirat din Italia și a venit în țara natală pentru a avea succes

O română pasionată și-a deschis o afacere dulce și naturală. Este vorba despre o gelaterie artizanală vegană, tot mai căutată de către românii ce s-au săturat de chimicalele nocive.

Citește și: O nouă afacere bănoasă pentru agricultorii români. Ce investiţie este necesară şi ce profit se poate obţine

Afacerea cu care o româncă a dat lovitura: înghețată artizanală vegană

Raluca a învățat tainele preparării înghețatei artizanale vegane de la un maestru gelatier italian, potrivit Observator. Înghețata la dozator, cu arome de ciocolată, vanilie și căpșuni, este cea mai accesibilă ca preț și amintește de gustul dulce copilăriei. Un cornet aici costă 7 lei. Nu la fel de accesibilă este o caserolă de înghețată, care costă peste 100 de lei.

„Noi o servim la cornet sau la pahar, dar şi la varianta de caserole pentru varianta take away. Avem cupa de 80 de grame de la 10 lei. Cea la caserolă, 120 de lei kilogramul”, spune Raluca Horduna, producator de îngheţată vegană.

Există și opțiuni pentru cei care vor să aibă grijă la siluetă, dar nu se pot abține de la dulcele aromat. Cosmin pregătește deserturi fără zahăr pentru care rețeta nu este deloc una grea.

„Avem iaurt grecesc, 10% grăsime, miere de albine ecologică, pudră de roşcove, cacao mai puţină, banane şi esenţă de vanilie. Lăsată la congelator 5-6 ore, iese o îngheţată foarte dulce. Pentru un plus de vitamine şi proteine, putem adăuga şi seminţe de cânepă decorticate”, a precizat pentru aceeași sursă Cosmin Ciornei, producător de îngheţată.

Înghețata poate fi savurată la cornet, la pahar sau pe terasă cu o cafea cu înghețată. Experții spun că înghețata ideală trebuie să aibă 10% grăsime și 50% aer pentru a intensifica aromele. Specialiștii recomandă să o consumăm cu moderație, în special în jurul prânzului, între mese, pentru ca glicemia să nu facă probleme și nici să nu se pună pe șolduri.

„O porţie înseamnă 45 de grame, adică 90 de mililitri, echivalentul unei porţii de carbohidraţi, ca desert dacă o luăm ca şi gustare, catitatea se poate dubla, ne va furniza cam 10% din necesarul energetic zilnic recomandat”, spune nutriționista Daniela Bălănucă.

România se află pe locul nouă în Uniunea Europeană în ceea ce privește producția de înghețată, cu 35 de milioane de litri în 2022. Principalii producători sunt Germania, Franța și Italia.

Citește și: Afacerea care are din ce în ce mai mult succes în România. Femeile plătesc orice sumă