De ce pun englezii lapte în ceai. Medicul nutriționist a explicat într-o postare pe pagina de Facebook motivul pentru care recomandă tuturor să adauge lapte în ceai.
Medicul nutriționist explică faptul că ceaiul conține taninuri, substanțe care pot reduce semnificativ absorbția fierului din alimente sau suplimente, iar laptele poate contracara acest efect.
Citește și Util după mesele îmbelșugate de sărbători. Mihaela Bilic dezvăluie metoda-minune prin care slăbești până la 15 kilograme
”DE CE pun englezii lapte în ceai?
Ca să blocheze efectul taninurilor! Unele obiceiuri sau combinații alimentare par curioase, însă întotdeauna în spatele unei tradiții se ascunde un argument nutrițional real.
Așa și cu ceaiul: încă din 1970 a fost semnalat efectul inhibitor al ceaiului asupra absorbției fierului. O ceașcă de ceai băută în timpul mesei scade cu 10-60% absorția de fier din alimente sau suplimente pe o perioadă de 45 minute.
Ceaiul negru este cel mai puternic inhibitor al absorbției de fier, efect pe care ceaiul verde nu îl are. Cum putem scăpa de acest inconvenient? Punând lapte în ceai, după metoda englezească! Taninurile se vor lega de proteinele din lapte și în felul acesta fierul rămâne neafectat.
Altă soluție ar fi să evităm să bem ceai atunci când consumăm produse bogate în fier: carne, pește, ficat, legume cu frunze verzi (spanac, pătrunjel). Ca să evităm anemia și scăderea imunității în sezonul rece, ne încălzim cu ceai și mâncăm carne …separat!”, a explicat Mihaela Bilic pe pagina de Facebook.