Cozonacul cel mai sănătos e cel de casă, are un gust autentic, o consistență mai bogată și ai garanția că folosești doar ingrediente naturale. Mihaela Bilic atrage atenția asupra cantității consumate și modului în care e servit pentru a nu mai exista probleme de sănătate.
Consumul unei felii calde de cozonac, spre exemplu, poate dăuna grav sănătății. Mihaela Bilic a explicat de ce se întâmplă acest lucru.
Motivul principal este că drojdia din aluat continuă să fermenteze, ceea ce poate provoca disconfort digestiv, balonare și arsuri stomacale. Medicul nutriționist Mihaela Bilic recomandă să aștepți cel puțin 24 de ore după ce cozonacul a fost scos din cuptor pentru a-l consuma.
În primul rând, poți avea probleme cu digestia. În cozonacul fierbinte, drojdia din aluat încă acționează, adică se află în procesul de fermentare, cauzând disconfort la nivelul stomacului și vor apărea senzaţiile de balonare şi arsuri.
”Poate provoca arsuri și indigestie, mai ales dacă e mâncat cald, proaspăt scos din cuptor. Asteptați pâna a doua zi (dacă rezistați), la 24 ore drojdiile își termină fermentația și nu mai dă arsuri. Tot prost cade și dacă nu e bine crescut/bine copt, nu pentru că gospodina ar fi de vină, ci pentru că îți trebuie un cuptor tare bun, care să coacă domol, pe îndelete, fără să ardă – coptul e câteodată mai important decât compoziția/aluatul. Fiți blânzi și la capitolul umplutură, din cauza nucii cu zahăr putem dubla valoarea energetică, de aceea panettone (care e doar cocă simplă cu stafide) are sub 300cal”, a explicat dr. Mihaela Bilic pe rețelele sociale.
Un alt lucru la care nutriționista spune să fim atenți e cantitatea de zahăr și ulei din aluat ce poate afecta procesul de dospire. „Fiți blânzi și la capitolul umplutură, din cauza nucii cu zahăr putem dubla valoarea energetică, de aceea panettone (care e doar cocă simplă cu stafide) are sub 300cal”.