- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Lifestyle

Destinația fascinantă aflată la doar două ore de București

15 Jun, 18:35 • Alexe Raluca
Unul dintre locurile care îți taie răsuflarea de fiecare dată când ajungi este Vulcanii Noroioși din Buzău. Aceștia au fost descoperiți pentru prima oară la noi în țară cu ocazia unor prospecțiuni petroliere din comuna Berca.
Destinația fascinantă aflată la doar două ore de București

Vulcanii noroioși nu pot fi admirați doar în Buzău, ci și la Ocna Sibiului, la Homorod, la Bazna, pe dealurile Transilvaniei, în anumite zone colinare din Moldova. Totuși, la Pâclele Mari și Pâclele Mici din județul Buzău este zona cea mai spectaculoasă unde se poate observa acest fenomen natural unic.

Citește și: Creta, noua destinație favorită de vacanță a românilor. Insula va fi luată cu asalt de peste 100.000 de turiști din țara noastră

Destinația fascinantă aflată la doar două ore de București

Vulcanii noroioși sunt situați în partea centrală a Subcarapților de Curbură, în apropierea comunei Berca, județul Buzău. Aici, rezervația are patru locuri care manifestă acest fenomen unic:

  • La Fierbători;
  • Pâclele Mari;
  • Pâclele Mici;
  • Beciu.

Cei mai cunoscuți vulcani noroioși sunt la Pâclele Mari, acoperind 15 hectare, iar Pâclele Mici se întind pe 10 hectare, ambele zone fiind incluse pe lista monumentelor naturale din anul 1924. Formațiunile din Buzău sunt prezente aici de mii de ani, însă atenția s-a concentrat pe ele în 1867, atunci când un francez căuta petrol. Din anul 1924, Vulcanii Noroioși sunt declarați rezervație naturală și reprezintă un obiectiv atractiv în circuitul turistic european.

Vulcanii noroioși sunt asemenea unor movile conice care se formează la suprafața pământului prin erupția gazelor naturale ce își croiesc drumul de la adâncimi de aproximativ 3.000 de metri spre suprafața pământului, într-un strat argilos, în combinație cu pânza freatică. Erupția unor astfel de vulcan formează un noi ce este foarte lichid, motiv pentru care conurile care se ridică au înălțime extrem de mică. Noroiul din vulcan este împins de gazele naturale spre gura vulcanilor, de acolo de unde se prelinge pe versanții acestora.

Zona vulcanilor noroioși este o rezervație unică în Europa. În preajma vulcanilor, solul este sulfuros și nu foarte prietenos cu vegetația obișnuită.

Din București până la Vulcanii Noroioși sunt aproximativ 145 de km, iar din Buzău, aproximativ 17 km, până în localitatea Sătuc, acolo unde drumul duce spre Berca. Pe drum sunt și indicatoare care arată care este direcția spre Pâclele Mari și Pâclele Mici.

Cân vizitezi Vulcanii Noroioși, este recomandat să porți cizme de cauciuc ori încălțăminte adecvată pentru o plimbare în zonă ce se poate lăsa cu pete. Se recomandă evitarea vizitei pe vreme ploioasă deoarece întreaga suprafață a rezervației devine mocirloasă, dar și evitarea vizitei pe timp de caniculă, din cauza temperaturilor ridicate din zonă.

Vulcanii Noroioși pot fi vizitați de luni până duminică, în intervalul 8:00 – 20:00. Taxa de intrare este de 4 lei pentru adulți, 2 lei pentru studenți și 1 leu pentru pensionari. Copiii au intrarea liberă.

Citește și: Vacanță în Antalya, în 2024. Care sunt avantajele unui last minute în cea mai iubită destinație din Turcia