Fructul care poate înlocui zahărul. Mulți aleg să înlocuiască zahărul cu miere sau cu ștevie. Ambele sunt alternative mai mai bune, însă mai există un fruct care are fix aceeași funcție nutrițională: fără calorii, fără carbohidrați sau proteine, cu un gust fructat mai dulce.
Fructul Călugărului e de două sute de ori mai dulce decât zahărul de masă, însă nu îngrașă, nu provoacă gaze și balonare și e mai natural.
Fructul Călugărului, cunoscut și sub denumirea de fructul lui Buddha, este un fruct mic și rotund, cultivat în sud-estul Asiei. Folosit de secole în medicina tradițională chineză, Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA) l-a aprobat ca îndulcitor abia acum 14 ani.
Se obține prin îndepărtarea semințelor și a cojilor fructului asiatic, iar apoi se zdrobește pulpa pentru a obține un suc care apoi e uscat pentru a obține o pudră dulce concentrată. Deși unul dintre zaharurile prezente în mod natural în Fructul Călugărului este fructoza, puterea sa mare de îndulcire nu provine de aici, ci din antioxidanții pe care îi conține.
Fructul Călugărului e un aliment sigur, fără efecte secundare, ce poate fi folosit în loc de zahăr. Un inconvenient ar fi că nu se găsește ușor și se alterează rapid.
Fructul Călugărului își obține dulceața din compuși naturali numiți mogroside (compuși chimici), considerați siguri pentru persoanele cu diabet, deoarece nu cresc nivelul glicemiei. În plus, acest îndulcitor este o opțiune de luat în considerare pentru persoanele care doresc să reducă aportul de calorii și carbohidrați, deoarece nu conține niciunul dintre aceștia.
Un alt beneficiu e că poate avea proprietăți antiinflamatorii, fiind recomandat pentru calmarea durerilor de gât prin inhibarea creșterii bacteriilor. S-au făcut tot felul de studii referitoare la capacitatea fructului de a preveni anumite tipuri de cancer, însă nu există încă o concluzie în acest sens.