- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Lifestyle

Greșeala pe care toți o fac în bucătărie! De ce nu trebuie să pui leuștean în toate ciorbele

09 Mar, 15:01 • Bugiu ⁠Ana Maria
Bucătăria românească este renumită pentru diversitatea și savoarea preparatelor sale, iar ciorbele ocupă un loc de cinste în meniul zilnic al multor români. Gătite în diferite moduri, cu carne sau doar cu legume, acrite cu borș, lămâie sau zeamă de varză, ciorbele sunt preparate esențiale în gastronomia tradițională.
Greșeala pe care toți o fac în bucătărie! De ce nu trebuie să pui leuștean în toate ciorbele

Succesul unei ciorbe depinde nu doar de ingredientele de bază, ci și de mirodeniile folosite. Printre acestea, leușteanul joacă un rol important, potrivit click.ro.

Te-ar mai putea interesa și: Cina gata în 10 minute! Rețetele rapide care îți vor salva serile aglomerate

Greșeala pe care toți o fac în bucătărie! De ce nu trebuie să pui leuștean în toate ciorbele

Leușteanul (Levisticum officinale) este o plantă aromatică apreciată pentru gustul său puternic și pentru proprietățile sale medicinale. Aceasta are efecte antiinflamatorii, antibacteriene, antiparazitare, antivirale și antifungice. În plus, contribuie la stimularea funcției hepato-biliare, crește pofta de mâncare, are efect diuretic și ajută la combaterea steatozei hepatice. Totodată, reglează ciclul menstrual și ameliorează durerile menstruale.

„Frunzele de leuştean au o aromă puternică şi dau un gust deosebit ciorbelor sau preparatelor în care sunt folosite. Trebuie spus că nu la toate ciorbele este indicat să folosim aceste frunze, ci doar la unele dintre ele.

De asemenea, trebuie să fim atenţi la cantitatea folosită, având în vedere faptul că are o aromă foarte puternică. Nu ne dorim ca gustul unei ciorbe să fie dominat de leuştean. De aceea trebuie avut grijă”, spune băcătarul arădean Adrian Pop.

Frunzele de leuștean sunt utilizate frecvent în bucătăria românească, mai ales pentru ciorbe, însă folosirea lor trebuie făcută cu atenție. Aroma intensă a acestei plante poate domina preparatul, afectând echilibrul gusturilor. De aceea, este esențial să fie adăugată doar în anumite tipuri de ciorbe și în cantități moderate.

Bucătarul arădean Adrian Pop explică faptul că, deși unii români preferă să folosească leușteanul în aproape orice ciorbă, acesta se potrivește cel mai bine în anumite preparate. Printre ciorbele recomandate se numără:

  • Ciorba de pui – leușteanul accentuează gustul cărnii și se combină armonios cu legumele și zarzavatul.
  • Ciorba de fasole – fie că este gătită cu afumătură sau simplă, leușteanul îi oferă o aromă deosebită.
  • Ciorba de vită – îmbogățește gustul intens al cărnii și oferă prospețime preparatului.
  • Ciorba de legume – adaugă un plus de savoare ingredientelor vegetale.
  • Ciorba de salată verde – completează gustul delicat al acestui preparat tradițional.

„Sigur că atunci când gătim facem preparatele aşa cum ne plac. Sunt persoane care folosesc leuşteanul la toate ciorbele, însă eu unul cred că acesta se pretează doar la anumite tipuri de ciorbă. Mă refer aici la ciorba de fasole, de pui, de vită, de legume, de salată verde. La aceste tipuri se pretează foarte bine. Nu vrea să înţeleagă cineva că nu trebuie folosite frunzele de leuştean la supe sau ciorbe de alt tip, însă eu la acestea recomand”, a mai spus bucătarul Adrian Pop.

Pe lângă alegerea corectă a tipului de ciorbă în care este adăugat, leușteanul trebuie folosit și la momentul potrivit. Potrivit bucătarului Adrian Pop, frunzele de leuștean trebuie introduse în preparat doar spre finalul procesului de gătire, pentru a-și păstra aroma intensă și proprietățile benefice. După adăugarea leușteanului, ciorba trebuie lăsată să fiarbă timp de aproximativ 10 minute, astfel încât aromele să se întrepătrundă armonios.

Un alt aspect important este dozajul – prea mult leuștean poate domina gustul ciorbei și poate acoperi celelalte ingrediente. O cantitate recomandată este de 3-4 frunze pentru o oală de aproximativ 3 litri de ciorbă.

„Frunzele acestea trebuie adăugate în ciorbe pe final, dar lăsate să fiarbă 10 minute. Este important să lase aroma şi aceasta să pătrundă în toată mâncarea. Trebuie puse doar câteva frunze, adică 3-4 la o oală de trei litri de ciorbă. Are o aromă puternică şi nu trebuie ca aceasta să domine ciorba”, mai spune bucătarul Adrian Pop.

Te-ar mai putea interesa și: Ciorbă de fasole ca la bunica acasă. 3 rețete ușor de pregătit, îți vor încânta papilele gustative 

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Raportul Corpului de control despre criza apei de la Paltinu, discutat în ședința de Guvern
Raportul Corpului de control despre criza apei de la Paltinu, discutat în ședința de Guvern
Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Bolojan a fost depusă la Parlament: „Un cadou” pentru Grindeanu
Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Bolojan a fost depusă la Parlament: „Un cadou” pentru ...
Al patrulea sondaj pentru alegerile din Capitală. Băluță și Ciucu, la aproape egalitate
Al patrulea sondaj pentru alegerile din Capitală. Băluță și Ciucu, la aproape egalitate
De ce tot mai mulți medici recomandă RMN pentru evaluarea completă a pacienților
De ce tot mai mulți medici recomandă RMN pentru evaluarea completă a pacienților
Val de sesizări pentru scurgeri de gaze în București. Locatarii stau săptămâni fără alimentare după explozia din Rahova
Val de sesizări pentru scurgeri de gaze în București. Locatarii stau săptămâni fără alimentare ...
Horoscop 6 decembrie. Luna în Rac aduce tensiuni în relații și provocări emoționale pentru majoritatea zodiilor
Horoscop 6 decembrie. Luna în Rac aduce tensiuni în relații și provocări emoționale pentru majoritatea ...
Bruxelles, în tensiune maximă. Europa decide cum finanțează Ucraina și cum își protejează propriul viitor
Bruxelles, în tensiune maximă. Europa decide cum finanțează Ucraina și cum își protejează propriul ...
PIB în frână de motor. INS: România crește cu doar 1,4%, susținută aproape exclusiv de investițiile publice
PIB în frână de motor. INS: România crește cu doar 1,4%, susținută aproape exclusiv de investițiile ...
IT-ul pierde teren. Energia fotovoltaică devine noul domeniu cu salarii în creștere și cerere uriașă de specialiști
IT-ul pierde teren. Energia fotovoltaică devine noul domeniu cu salarii în creștere și cerere uriașă ...
Atac ucrainean în adâncul Rusiei. Port strategic și rafinărie lovite de drone în aceeași noapte
Atac ucrainean în adâncul Rusiei. Port strategic și rafinărie lovite de drone în aceeași noapte
Primul weekend de iarnă aduce vânt extrem și temperaturi neobișnuit de ridicate. Cod roșu în Caraș-Severin
Primul weekend de iarnă aduce vânt extrem și temperaturi neobișnuit de ridicate. Cod roșu în Caraș-Severin
BEC cere ștergerea clipului filmat la Cotroceni cu Drulă, Nicușor Dan și Voiculescu: Material „cu caracter electoral ilegal”
BEC cere ștergerea clipului filmat la Cotroceni cu Drulă, Nicușor Dan și Voiculescu: Material „cu ...
Aproape 1.000 de angajaţi concediaţi după ce încă o fabrică din România se închide. Noi investitori ar putea revitaliza zona
Aproape 1.000 de angajaţi concediaţi după ce încă o fabrică din România se închide. Noi investitori ...
Guvernul a majorat valoarea nominală a tichetelor de masă. De când vor încasa angajaţii români mai mulţi bani
Guvernul a majorat valoarea nominală a tichetelor de masă. De când vor încasa angajaţii români ...
Daniel Băluță promite transparență, dar după alegeri: „Voi prezenta toate documentele despre averea familiei mele”
Daniel Băluță promite transparență, dar după alegeri: „Voi prezenta toate documentele despre ...
Drone militare neidentificate au vizat avionul Volodimir Zelenski înainte de aterizare la Dublin
Drone militare neidentificate au vizat avionul Volodimir Zelenski înainte de aterizare la Dublin
Vaticanul menține interdicția pentru diaconatul feminin, dar studiile continuă
Vaticanul menține interdicția pentru diaconatul feminin, dar studiile continuă
Tanczos Barna cere prudență: Sistemul Garanție-Returnare trebuie mai întâi să se stabilizeze
Tanczos Barna cere prudență: Sistemul Garanție-Returnare trebuie mai întâi să se stabilizeze