- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Lifestyle

Planta care te poate îmbogăți dacă stai la curte. Un kilogram costă 10.000 de euro. Cum se face recoltarea

10 Jun, 10:00 • Alexe Raluca
În căutarea unei metode ușoare de îmbogățire, cei ce dispun de un spațiu generos în grădină pot face din acesta o reală sursă de venit. Șofranul, condimentul aurului roșu, este recunoscut pentru valoarea sa incredibilă, un kilogram ajungând să coste până la 10.000 de euro.
Planta care te poate îmbogăți dacă stai la curte. Un kilogram costă 10.000 de euro. Cum se face recoltarea

Prețul unui singur kilogram de șofran costă atât de mult, tocmai din cauza muncii migăloase a cultivatorilor. Această plantă valoroasă este foarte prețioasă, astfel că necesită anumite reguli de îngrijire și cultivare.

Citește și: Cu ce plantă poți să scazi temperatura din locuință pe timpul verii. E un truc util care te scapă de aerul condiționat

Planta care te poate îmbogăți dacă stai la curte

Șofranul, cunoscut științific sub numele de Crocus sativus, este recoltat manual din florile acestei plante. Termenul de șofran se referă la stigmatele florii, adică acele structuri fine și roșii care sunt uscate și folosite ca și condiment. Recoltarea are loc între lunile octombrie și noiembrie, de preferat în primele ore ale dimineții sau seara, când florile sunt mai închise, tocmai pentru a proteja stigmatele fragile. Această metodă migăloasă de recoltare contribuie semnificativ la costul ridicat cerut pentru șofran.

Originile șofranului sunt încă necunoscute, însă se crede că acesta provine din Iran, unde era prețuit pentru proprietățile sale medicinale și utilizat pentru a crește libidoul, pentru a îmbunătăți starea de spirit și pentru a stimula memoria. Pe lângă că șofranul este un condiment foarte scump, acesta este și un antioxidant foarte puternic. El conține foarte mulți compuși vegetali ce protejează celulele împotriva radicalilor liberi și a stresului oxidativ. Printre antioxidanții de top se numără crocina, crocetina, safranalul și kaempferolul.

Crocina și crocetina, responsabile pentru culoarea roșie a șofranului, au proprietăți antidepresive, protejează celulele cerebrale împotriva leziunilor progresive, reduc inflamațiile, ajută la pierderea în greutate și diminuează apetitul. Safranalul, care dă șofranului gustul și aroma specifice, poate îmbunătăți starea de spirit, memoria și capacitatea de învățare, protejând și celulele cerebrale de stresul oxidativ.

  1. Îmbunățește stărea de spirit și tratează depresiei: șofranul adaugă culoare mâncărurilor, dar și vieții. Studiile au arătat că suplimentele de șofran sunt mai eficiente decât placebo în tratarea simptomelor depresiei ușoare până la moderate, având efecte similare cu cele ale unor medicamente antidepresive, dar cu mai puține efecte secundare.
  2. Combate cancerul: șofranul poate ajuta la neutralizarea radicalilor liberi nocivi, asociate cu bolile cronice, inclusiv cancerul. Cercetările de laborator au arătat că șofranul și compușii săi pot ucide celulele canceroase și le pot suprima creșterea, fără a afecta celulele sănătoase.
  3. Reduce simptomele sindromului premenstrual (PMS): șofranul poate ameliora simptomele PMS, cum ar fi iritabilitatea, durerile de cap, pofta de mâncare și durerile. Administrarea a 30 mg de șofran pe zi a demonstrat o eficiență superioară placebo-ului în reducerea acestor simptome.
  4. Proprietăți afrodisiace: șofranul poate crește libidoul, în special la persoanele care iau antidepresive. Studiile arată că administrarea a 30 mg de șofran zilnic timp de patru săptămâni poate îmbunătăți funcția sexuală la bărbații și femeile cu dorință sexuală scăzută din cauza antidepresivelor.

Pentru românii care doresc să cultive șofran, este esențial să cunoască unele detalii despre această plantă. Recoltarea la momentul potrivit și asigurarea calității stigmatelor sunt cruciale pentru a transforma această plantă într-o sursă de venit. Cu dedicare, șofranul poate aduce beneficii financiare semnificative celor care vor să investească în această cultură.

Citește și: Planta creată cu ajutorul bioingineriei care ar putea falimenta o întreagă industrie. Costă 130 de dolari