- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Lifestyle

STUDIU Pe ce vor cheltui românii banii de Crăciun: cele mai interesante sunt cumpărăturile în rate

29 Nov, 23:05 • Russo George
Odată cu apropierea lunii decembrie, un sondaj realizat de Klarna, rețeaua globală de plăți și destinație de cumpărături bazată pe inteligență artificială, arată preferinţele românilor în materie de cadouri de Crăciun.
STUDIU Pe ce vor cheltui românii banii de Crăciun: cele mai interesante sunt cumpărăturile în rate

Conform studiului, 61% dintre români preferă să planifice şi să înceapă cumpărăturile de Crăciun din timp, chiar din luna octombrie, pentru a putea profita astfel de reduceri şi oferte promoţionale.

Această abordare proactivă nu reflectă doar dorința de reducere a costurilor, ci indică și o mentalitate strategică în gestionarea cumpărăturilor de Sărbători.

În peisajul dinamic al Sărbătorilor, sondajul Klarna prezintă o imagine nuanțată a preferințelor generaționale din România. Millennials și Generația Z prezintă un angajament sincer față de legăturile de familie, cu 45%, respectiv 41%, intenționând să aloce cele mai substanțiale bugete pentru cadourile copiilor. Generația X preia conducerea, totuși, 46% exprimându-și dorința de a-și răsfăța copiii în timpul sezonului festiv.

Millennials acordă prioritate partenerilor de viață, 43% intenționând să investească semnificativ în cadouri pentru aceștia. Generația Z manifestă o afecțiune pronunțată pentru bunici, 16% plănuind să le cumpere cele mai scumpe cadouri. Între timp, generația Boomers prezintă o gamă diversă de beneficiari, 31% alocând cel mai important buget pentru copii, scoțând la iveală accentul atemporal pus pe relațiile de familie în timpul sezonului festiv.

Cadouri de Crăciun achiziţionate în rate

Când sunt întrebați despre opțiunea de a împărți achizițiile de sărbători în rate egale, fără costuri suplimentare sau dobândă, un notabil 53% o consideră foarte sau oarecum utilă. Acest lucru subliniază o cerere tot mai mare de flexibilitate financiară și strategii inteligente de cheltuieli în rândul consumatorilor români.

„În mijlocul zgomotului festiv, sondajul nostru analizează complexitatea preferințelor de cumpărare de Sărbători, dezvăluind perspective interesante în rândul generațiilor. De la prioritizarea copiilor, partenerilor și soților, până la o cerere colectivă pentru practici de cumpărături mai inteligente, datele prezintă o imagine nuanțată a evoluției comportamentelor consumatorilor. În acest sezon de sărbători, Klarna se angajează să ofere cumpărătorilor opțiuni care rezonează cu nevoile lor diverse, asigurând o experiență de cumpărături fără întreruperi și plăcută pentru toți. În calitate de companie dedicată responsabilizării consumatorilor, suntem atenți la preferințele acestora. Serviciile noastre, cum ar fi Pay in 3, se aliniază nevoii de flexibilitate și cheltuieli inteligente, oferind clienților o alternativă pentru a-și planifica eficient cheltuielile”, spune Lukasz Dwulit, Head of Klarna CEE.

Experiențele iau locul cadourilor materiale de Crăciun

În acest sezon festiv, consumatorii români acordă, de Crăciun, prioritate cadourilor experiențiale, 44% declarând că oferă experiențe precum bilete la evenimente, carduri cadou la restaurante sau vouchere pentru activități sportive. Mai mult, atunci când sunt întrebați despre primirea experiențelor, 45% își exprimă o preferință pentru acest tip de cadouri, subliniind dorința de a avea momente memorabile în detrimentul posesiunilor materiale.

Citeşte şi: TOP 10 cei mai bogați români! Frații Dedeman, Daniel Dines și Ion Țiriac conduc clasamentul în 2023

Potrivit datelor, 33% dintre respondenți ar lua în considerare utilizarea IA (inteligența artificială) pentru a-i ajuta la cumpărăturile de sărbători în acest an. O parte semnificativă (22%) rămâne, totuși, incertă sau nu știe dacă ar folosi IA pentru cumpărături.

Pe măsură ce tehnologia continuă să joace un rol central în experiențele de cumpărături, 52% dintre respondenții care au spus că vor folosi IA pentru cumpărăturile de sărbători cred că inteligența artificială va fi cea mai utilă în oferirea de recomandări de produse/cadouri. 55% văd IA ca un instrument valoros pentru compararea prețurilor, iar 55% pentru găsirea de oferte și reduceri. Acest lucru semnalează o nevoie tot mai mare pentru tehnologie pentru eficientizarea și îmbunătățirea procesului de cumpărături.

Informațiile au fost obținute din cercetarea de piață a Klarna, realizată în colaborare cu Nepa. În total, au participat 1.016  respondenți. Dimensiunile eșantionului sunt reprezentative la nivel național, incluzând atât utilizatori Klarna, cât și non-utilizatori Klarna, și au fost selectate de agenția Nepa.

Citeşte şi: Un sfert din populația României nu își permite să mănânce o dată pe lună la restaurant. Unde se află țara noastră în topul UE