- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Un sfert din populația României nu își permite să mănânce o dată pe lună la restaurant. Unde se află țara noastră în topul UE

28 Nov, 10:09 • Alexe Raluca
Statisticile arată îngrijorător în ceea ce privește puterea financiară a românilor de a petrece timpul liber alături d eprieteni. Un român din patru nu își permite să ia masa în oraș alături de prieteni măcar o dată pe lună.
Un sfert din populația României nu își permite să mănânce o dată pe lună la restaurant. Unde se află țara noastră în topul UE

Diferențele de venituri fac ca multe prietenii și relații inter-umane să dispară. În timp ce doi prieteni care se cunoscu de 15 ani ales să rupă relația din cauza faptul că unul câștigă 3.500 de lei și celălalt 10.000, alți oameni preferă săa cumuleze datorii doar pentru a-și păstra proetenii.

Citește și:

Cum afectează diferențele financiare prieteniile în România. Mulți nu își permit să iasă la restaurant

Potrivit Eurostat, România se află pe primul loc în Uniunea Europeană la capitolul neputinței de a-și permite cel puțin o masă în oraș, pe lună, alături de prieteni sau familie.Mai exact, doar unul din patru români își pemite să iasă la restaurant să mănânce alături de apropiați. Mulți tineri, și nu numai, renunță la prietenii din cauza eforturilor financiare mult prea mari.

Un sfer din populația României nu își permite să mănânce o dată pe lună la restaurant. Unde se află țara noastră în topul UE

Și deși vedem în Centrul Vechi al Capitalei restaurant pline de oameni, lucrurile stau cu totul diferit. Decalajul bogăției dintre prieteni a fost memorabil descris într-un episod din Friends în care Phoebe, Rachel și Joey comandă doar salată și apă de la robinet într-un restaurant de lux, înainte ca restul grupului, care aveau venituri mai mari, anunță de la început că vor împărți factura în mod egal. Episodul descrie eforturile lui Rachel, interpretată de Jennifer Aniston, de a ține pasul cu prietenii ei.

Mai recent, diferența de avuție dintre prieteni a fost ecranizată și într-un film de pe Netflix, unde o scriitoare aspirantă, Guinevere Beck, acumulează datorii pe cardul de credit cumpărând cadouri scumpe pentru prietenele ei bogate și bând cocktailuri în barurile de fițe din Manhattan, alături de ele.

Pe măsură ce decalajul de avere se lărgește, relațiile încep să se prăbușească sub presiunea banilor, iar mulți oameni consideră că este mai ușor să rupă o prietenie veche decât să se pună în dificultăți financiare.

Pe măsură ce inflația rămâne ridicată și ratele la bănci cresc, tot mai mulți oameni renunță la socializare, aceasta fiind percepută din ce în ce mai mult ca fiind un lux. Un studiu făcut în SUA a constatat că mai mult de o treime din tinerii generațiilor Z și Millennials au cel puțin un prieten care îi face să cheltuiască mai mult decât și-ar permite. Același studiu a mai constatat că oamenii caută să se împrietenească cu persoane ale căror venituri sunt similare cu ale lor tocmai pentru a evita cheltuirea în exces.

Urmărește Daily Business pe Google News