- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Media & Advertising

Jocul televiziunilor: Geoana a castigat alegerile la Realitatea si Antena 3 si le-a pierdut la BEC

08 Dec, 00:02 • stefan.vlad
Cum au relatat principalele televiziuni evenimentele din prima ora de dupa anuntarea rezultatelor alegerilor? La ora 21 s-au anuntat rezultatele de la exit-poll-uri, insa momentul mai avea o incarcatura, inca neclara pentru publicul larg, la acea ora. Rezultatele finale, foarte stranse, inca mai puteau fi influentate decisiv de romanii din strainatate, care continuau sa voteze. Odata cu sosirea orei 21, televiziunile au reflectat diferit situatia.
Jocul televiziunilor: Geoana a castigat alegerile la Realitatea si Antena 3 si le-a pierdut la BEC

Preambul: Dupa-amiaza cu erori

Ora 16.38

Antena 3 scapa pe post, timp de 7 secunde, rezultatele partiale ale exit-poll-urilor. Geoana este in frunte, cu 53%. Ulterior, un oficial al televiziunii spune ca publicarea datelor „a fost o eroare”.

Ora 21: Rezultatele partiale de la exit-poll-uri

Ora 20:56 Basescu, aflat la sediul de campanie, isi proclama victoria. Nicio televiziune nu transmite, legea electorala interzicand acest lucru inainte de ora 21. In scurt timp insa, Basescu este preluat de B1TV.

Ora 20:59 Antena 3 publica rezultatele exit-poll-ului CCSB cu un minut inainte de termenul legal. Geoana este castigator.

Ora 21:00. Realitatea TV publica rezultatele exit-poll-ului Insomar. Geoana este castigator.

Ora 21:00 TVR publica rezultatele exit-poll-ului CURS. Geoana este castigator.

Ora 21:00 B1TV anunta in studioul emisiunii Nasul rezultatele sondajului exit-poll CSOP-Ires, singurul care prezinta egalitate intre cei doi candidati. Televiziunea transmite discursul presedintelui in functie. In paralel, Realitatea si Antena 3 il arata in direct pe Mircea Geoana, chiar daca timp de cateva zeci de secunde Geoana nu spune nimic, asteptand ca toate mijloacele mass-media sa fie gata de transmisia live. La B1TV, Basescu vorbeste deja de cateva minute: „In momentele urmatoare, veti vedea probabil diverse manipulari pe televiziunile care, de 3 ani, incearca sa manipuleze. Ca si in 2004, puteti avea deplina incredere in ce va spun: am castigat”. […] Marea mea rugaminte la dvs. este ca in intervalul de la ora 21 si pana cand se va termina numaratoarea voturilor, electoratul meu sa fie linistit si convins ca numaratoarea voturilor nu poate fi fraudata. La BEC este o echipa de oameni care trebuie sa dea un rezultat corect si ei nu sunt implicati in procese de manipulare, ca trustul dl. Vantu sau trustul dl. Voiculescu.

Ora 21:15 Realitatea TV si Antena 3 diseca in studio victoria lui Mircea Geoana. Candidatul PSD este urmarit cu insistenta de camere, in timp ce Basescu este filmat parasind sediul PD-L, care fusese afectat de o pana de curent. Geoana anunta ca va merge la sediul PNL pentru a le multumi partenerilor de coalitie care l-au ajutat sa castige. La TVR este invitata in studio Lavinia Sandru (sustinator PSD), care vorbeste despre victoria candidatului Mircea Geoana. Traian Basescu intervine cu o declaratie la OTV: spune ca nu va contesta rezultatele oficiale ale BEC.

Ora 21:45 ProTv reia rezultatele tuturor celor patru sondaje si declaratiile ambilor candidati, facute la ora 21. „Ambii candidati si-au proclamat victoria”, rezuma crainicul ProTV.

Realitatea si Antena 3 continua emisiunile din studio. Ipoteza ridicata de Adriean Videanu, care anunta ca numaratoarea paralela a PD-L il da pe Basescu castigator, este ironizata in studioul Realitatea de catre Victor Ponta (PSD) si, la sediul de campanie, de catre Viorel Hrebenciuc, seful de campanie al PSD.

Totusi, la ora 8 dimineata, primele rezultate oficiale anuntate de Biroul Electoral Central rastoarna situatia: Castigator este Traian Basescu, la o diferenta foarte mica.

Continuarea din cursul zilei de luni, in viziunea celor doua tabere:

Traian Basescu: „La ora 19, stiam ca am castigat alegerile, stiam si de interventiile lui Hrebenciuc la doua case de sondaje sa fie crescut procentajul lui Geoana cu inca jumatate de procent. Hrebenciuc are un mare merit ca l-a pus intr-o situatie penibila pe Mircea Geoana”, a spus presedintele in functie, conform Hotnews.ro.

Mircea Geoana, pe Twitter. Am incredere ca se va face dreptate!. Liviu Dragnea, secretar general PSD: Astazi si maine vom finaliza procedurile de contestare a alegerilor (Mediafax.ro)