- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Cel mai mare fond de investitii din rezidential: \”Cum e piata? Ca si cum ne-am impotmolit in smoala si nu mai putem sa ne miscam\”

13 Sep, 19:15 • cristina.mihai
Fondul de investitii norvegian Romania Invest, care a cumparat pe piata locala 800 de apartamente in mai multe proiecte rezidentiale din Capitala, si-a amanat intentiile de noi achizitii, preferand sa se concentreze pe renegocierea contractelor deja existente, spune Bjorn Hauge, country managerul companiei.
Cel mai mare fond de investitii din rezidential: \Cum e piata?  Ca si cum ne-am impotmolit in smoala si nu mai putem sa ne miscam\

La inceputul anului 2010, RomaniaInvest, cel mai mare fond de investitii prezent pe piata rezidentiala locala, anunta un buget de 40 milioane de euro pentru achizitionarea de noi locuinte.

Din acest buget s-au cheltuit doar 5 milioane euro, restul negocierilor fiind puse „pe hold”, a declarat pentru DailyBusiness.ro Bjorn Hauge, country managerul companiei.

Inceputul anului a fost unul extrem de optimist pentru unii dintre jucatorii din imobiliare, insa incet-incet, sentimentele s-au schimbat intru totul. RomaniaInvest anunta la inceput de 2010 cresteri usoare de preturi pentru cele aproape 800 de apartamente pe care le revand, dar si noi achizitii.

Optimismul, bazat in special pe estimarile de crestere economica, a fost spulberat din a doua jumatate a anului, cand piata a cazut, ca urmare a masurilor luate de Guvern.

„Acum ne concentram pe renegocieri ale contractelor deja existente. Nu renegociem neaparat preturile, cat prelungirea termenelor de plata pentru apartamentele precontractate sau plati in rate”, spune Hauge.

Compania a vandut anul trecut circa 45 de apartamente, iar anul acesta circa 40.

Cresterile de preturi despre care se discuta la inceput de an nu vor mai avea loc. Din contra, preturile au fost reduse cu circa 10% intr-o oferta promotionala din cadrul targului imobiliar.

Bjorn Hauge caracterizeaza piata ca fiind impotmolita. „Este ca si cum am fi prinsi in smoala si nu am putea sa ne dezlipim de acolo si sa ne miscam”, a spus managerul fondului norvegian.

El a adaugat ca mare parte din vina o poarta Guvernul, care a dus la cresterea starii de incertitudine de pe piata.

„A fost o joaca de v-ati ascunselea, crestem TVA-ul, nu crestem TVA-ul, disponibilizam, nu disponibilizam si asa mai departe. Acum toata lumea asteapta, nimic nu se misca”, a mentionat managerul Romania Invest.