- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Galon, GTC: Amatorii care au sarit in 2004-2006 sa investeasca in Romania au omorat piata imobiliara

08 Sep, 00:03 • cristina.mihai
Despre adaptarea planurilor dezvoltatorului imobiliar GTC la conditiile actuale de piata, despre greutatile pe care le-a intampinat pe piata locala, dar si despre ce ar trebui sa faca guvernul pentru a scoate Romania din criza a vorbit, intr-un interviu acordat DailyBusiness.ro, Shimon Galon, country manager-ul dezvoltatorului imobiliar GTC.
Galon, GTC: Amatorii care au sarit in 2004-2006 sa investeasca in Romania au omorat piata imobiliara

GTC este prezent pe piata locala de 10 ani, timp in care a dezvoltat cladirile de birouri Europe House si America House, pe care ulterior le-a vandut. Anul acesta a livrat si prima faza a cladirii de birouri City Gate, care pana la finalul anului urmeaza sa fie finalizata integral, cladire care va aduce venituri anuale de 12 mil. euro. De asemenea, compania a inaugurat pe piata locala 3 centre comerciale in provincie, in Suceava, Buzau si Piatra Neamt, iar anul viitor urmeaza sa-l deschida pe cel de-al patrulea din retea, Galleria Arad.

Pe segmentul rezidential, GTC are in constructie 2 proiecte, Rose Garden, unde s-au livrat 300 de apartamente din totalul de 900 si Felicity, in care a livrat 100 de unitati locative din 1.200. Anul trecut, compania a lansat un nou proiect pe piata locala, Garden of Eden, a carui constructie a fost amanata insa, dezvoltatorul urmand sa regandeasca proiectul astfel incat sa vina pe piata cu preturi mai mici, care sa se incadreze in programul Prima Casa.

DailyBusiness.ro:La lansarea proiectului Garden of Eden erati foarte optimist, acum reganditi planurile…
Shimon Gallon: Avem o pravalie unde vindem aceste apartamente si nimeni nu mai vine la noi. Asta demonstreaza ca marfa noastra nu se mai vinde. Este clar ca oamenii nu au putere de cumparare pentru apartamente la preturile de acum 2 ani, iar guvernul ne-a oferit un pret etalon prin programul Prima Casa.

DB: Dar acum 2 ani, clientii finali aveau putere de cumparare?
SG: Sigur. Avem foarte multi clienti care au apartamente in Felicity si care primeau finantare 80% din valoarea contractului, dar daca merg cu aceasta hartie astazi la banca, banca nu le mai ofera acesti bani. In primul rand, pentru ca ei nu mai sunt ce au fost acum 2 ani, si pe de alta parte, valoarea apartamentului s-a diminuat in ochii bancii.

DB: Si cum achita in prezent acesti clienti locuintele contractate anul trecut?
SG: Negociem cu fiecare client in parte si oferim discount-uri sau modalitati mai avantajoase de plata.

DB: Ati redus preturile si in Rose Garden si Felicity?
SG: Da, cu circa 10%.

DB: Mai aveti in plan si alte reduceri, avand in vedere ca vanzarile nu merg foarte bine?
SG: Nu, pentru ca nu ma grabesc.

DB: Cat dureaza si cat va costa sa realizati un nou plan pentru Garden of Eden?
SG: Dureaza 6 luni. O schimbare de acest tip ne costa cateva sute de mii de euro, dar astazi situatia este mai complicata si pentru cei care presteaza servicii pentru noi, asa ca sumele mai scad. Refacerea unui proiect nu costa cat un proiect nou, dar totusi costa cateva sute de mii de euro.

DB: Pe langa scaderea inerenta a costurilor de constructie si micsorarea suprafetelor, mai aveti in plan si alte masuri pentru reducerea pretului final in noul proiect?
SG: Scaderea costurilor de constructii este intr-adevar o reducere inerenta. Micsoram spatiile, dar o alta solutie este si diminuarea numarului locurilor de parcare subterane. Un loc de parcare subteran costa 15.000 euro. Astazi, iti faci o casa cu banii astia.

DB: Cu cat va diminuati marjele de profit prin aceasta regandire a Garden of Eden?
SG: Anul trecut, pentru fiecare apartament castigam intre 10.000 si 15.000 euro. Acum, daca pretul va fi 60.000 euro, eu nu mai am cum sa iau 15.000 euro.

DB: Si cat va fi profitul?
SG: Nu pot sa stiu acum. Se poate intampla sa se ajunga la un numar care sa nu merite, si atunci, pur si simplu, nu il mai facem. Il vindem altcuiva si gata.

DB: La Rose Garden v-ati acoperit costurile din vanzarile de pana acum. La cat estimati profitul?
SG: La America House (cladire de birouri – n.r.), profitul a fost de peste 80 mil. euro, proiectul fiind construit in 2 ani jumatate. La Rose Garden, pe care il avem de 3 ani si o sa mai „tragem” inca 2, nu o sa facem 20 mil. euro profit.

DB: Aveti un apartament in Rose Garden. Ce va place si ce nu va place la el?
SG: Eu ajung la 10 seara acasa si ma trezesc la 6 dimineata, nu stau prea mult in casa. Cand am inceput livrarile apartamentelor, cumparatorii au inceput sa se planga ca intretinerea este foarte mare. Acum eu platesc intretinerea 100 lei.

DB: Dezvoltarea mall-urilor Galleria a fost afectata de situatia de pe piata?
SG: Problema sunt retailerii, care nu fac fata si inchid in lant. Nu vreau sa pierd nici un retailer, asa ca daca ar fi sa fac sacrificii, le voi face ca sa-i retin in mall. Singura regula in prezent este ca nu mai exista reguli. Trebuie sa fim extrem de flexibili.

DB: Cand si in ce conditii vedeti aceasta revenire?
SG: In primul rand, trebuie o indrumare certa a guvernului pentru crearea de locuri de munca si pentru a exista o siguranta a locului de munca. In al doilea lucru, guvernul ar trebui sa ne ajute sa putem realiza planuri, sa nu trebuiasca sa alerg un an de zile dupa avize si sa cheltuiesc bani, astfel incat sa pot scoate la vanzare la un pret cat mai mic.

DB:Care au fost cele mai dificile etape la care ati fost prezent pe piata locala?
SG: In primii 2-3 ani, cand nu stiam locurile, si pe fiecare drum trebuia sa fiu indrumat de cineva din zona respectiva, care avea bineinteles propriul interes. Asta a fost o perioada foarte complicata. Astazi pot merge oriunde fara nici o problema si nu exista nici o usa pe care sa nu o pot deschide singur. A doua problema a fost ca intre 2004 si 2006, tot globul a hotarat ca Romania este o mina de aur si au sarit cu investitii, de cele mai multe ori fara a avea experienta in domeniu, ceea ce a umflat preturile intr-o masura care nu avea nici o legatura cu realitatea. Au omorat piata. Au fost anii in care nu am putut sa cumpar niciun teren, eu stiind ce valori erau reale. A fost o perioada in care oamenii fara experienta in acest domeniu au stricat balanta.

DB: Acum va intereseaza noi achizitii de terenuri?
SG: Da. Pe piata sunt acum multe oportunitati. Am oferte de achizitii de terenuri care vin la mine pentru a doua sau a treia oara la jumatate din pretul de acum 2 ani.

DB: Ce sfat ati da unui investitor care intra acum pe piata locala?
SG: Sa faca un parteneriat profesional cu un dezvoltator local. Si mai e nevoie de doua lucruri din afara, de bani si de experienta. Cand construiesti mii de apartamente, stii sa faci lucruri pe care cineva care a facut doar 100 nu stie sa le faca. Eu am construit in viata mea peste 20.000 de apartamente. Cand vad un desen al unui proiect, stiu imediat ce e bine si ce e rau. Acum e perioada pentru oamenii cu un spate economic tare si care sunt profesionisti. Daca nu indeplinesti aceste doua criterii, nu ai cum sa te bagi in piata. Romania nu mai este o piata pentru amatori.

DB: Sunt sanse sa redevina o piata pentru amatori?
SG: Sper sa nu.

DB: Ati vandut 2 cladiri de birouri, acum o veti finaliza pe a treia, City Gate. Pentru ce suma ati vinde acest proiect?
SG: Eu nu sunt responsabil pentru vanzare, este o decizie a boardului, dar daca ar fi dupa mine, nu as vinde-o, pentru ca este unica.

DB: Ati anuntat deja ca vreti sa mai demarati un proiect de birouri in 2010. Pe segmentul de mall-uri aveti vreun plan?
SG: Mall-ul Galleria Arad se va deschide anul viitor si vom mai incepe inca unul, dar nu stim care. Depinde de ce vor dori chiriasii si unde voi obtine avizele.