Real Estate

Tot mai multe blocuri se vor construi în România! Majoritatea investitorilor şi dezvoltatorilor imobiliari plănuiesc să-şi extindă portofoliul local în următorii ani

08 Dec, 12:57 • Gabriela Andreescu
În ciuda provocărilor existente, o majoritate clară a investitorilor imobiliari (71%) caută să îşi extindă portofoliile, în vreme ce restul de 29% îşi propun să îşi menţină portofoliile actuale în următorii trei ani, conform datelor primei ediţii a Real Estate Investors Sentiment Barometer, realizat de Cushman & Wakefield Echinox. Bucureştiul rămâne destinaţia preferată pentru viitoarele investiţii imobiliare, pieţele secundare (oraşe cu o populaţie de peste 250.000 de locuitori) fiind de asemenea preferate de un număr important de investitori şi dezvoltatori.
Tot mai multe blocuri se vor construi în România! Majoritatea investitorilor şi dezvoltatorilor imobiliari plănuiesc să-şi extindă portofoliul local în următorii ani

Investitorii şi dezvoltatorii imobiliari din România consideră că inflaţia, creşterea costurilor aferente finanţării, situaţia geopolitică şi majorarea costurilor de construcţie sunt principalii factori care impactează piaţa imobiliară, urmând să influenţeze atât cererea, cât şi nivelul chiriilor, dar aceştia rămân pozitivi, majoritatea având planuri de expansiune în următorii trei ani, conform unui barometru realizat de o companie de consultanţă imobiliară, citat de Agerpres.

Inflaţia a fost indicată aproape în unanimitate (93%) drept principalul risc macroeconomic care ar putea avea impact asupra pieţei imobiliare din România, o piaţă care va fi influenţată şi de creşterea costurilor de finanţare (86% din răspunsuri) şi de situaţia geopolitică (76%), reiese din datele primei ediţii a Real Estate Investors Sentiment Barometer, realizat de Cushman & Wakefield Echinox.

Majoritatea investitorilor şi dezvoltatorilor imobiliari prezenţi în România plănuiesc să-şi extindă portofoliul local

Astfel, 63% dintre respondenţi au indicat Bucureştiul ca fiind principala destinaţie pentru noi investiţii, în timp ce doar 20% dintre aceştia vizează în mod activ oraşele terţiare (cu mai puţin de 250.000 de locuitori). Aproape jumătate dintre investitori vizează investiţii în oraşele secundare.

În ceea ce priveşte segmentele de piaţă care vor atrage noi investiţii în următoarele 12 luni, doar 5% dintre respondenţi se aşteaptă la o activitate de dezvoltare mai intensă pe piaţa de birouri.

„Rezultatele sondajului realizat în rândul investitorilor şi dezvoltatorilor imobiliari din România ne relevă gradul de maturizare la care a ajuns piaţa locală, în care marea majoritatea actorilor, locali şi străini, îşi fac planuri pe termen lung, înţelegând pe deplin evoluţia ciclică a pieţei. Anul 2022 va înregistra probabil un volum al tranzacţiilor record, de peste 1,2 miliarde de euro, în ciuda faptului că, într-un context extrem de volatil, o serie de investitori au decis să adopte o atitudine mai prudentă. 2023 va fi influenţat de evoluţia inflaţiei şi a costurilor de finanţare care, odată intrate pe o traiectorie descendentă, vor readuce apetitul pentru investiţii imobiliare la cote înalte”, a declarat Cristi Moga, head of Capital Markets Cushman & Wakefield Echinox.

Majoritatea investitorilor şi dezvoltatorilor imobiliari prezenţi în România plănuiesc să-şi extindă portofoliul local în următorii ani
Majoritatea investitorilor şi dezvoltatorilor imobiliari prezenţi în România plănuiesc să-şi extindă portofoliul local în următorii ani

Citește și: Putin și-a pregătit deja un plan de salvare: Vrea să fugă în Venezuela, daca Rusia va pierde războiul din Ucraina, a dezvăluit un fost angajat al Kremlinului

Majoritatea respondenţilor (64%) prevăd mai multe dezvoltări pe segmentul industrial şi logistic, în timp ce 18% se aşteaptă la noi investiţii în proiecte de retail. Peste 50% dintre investitori preconizează o mişcare ascendentă a chiriilor pentru spaţiile de birouri (58% din total) şi industriale (55% din total), în timp ce ponderea celor care indică o creştere a nivelului chiriilor pentru activele de retail a fost de numai 38%.

„Apetitul scăzut pentru dezvoltarea de noi birouri poate fi pus pe seama blocajului urbanistic din Bucureşti şi a modelului hibrid de lucru adoptat de o bună parte din companiile multinaţionale. În schimb, 13% dintre respondenţi văd un potenţial investiţional în proiectele rezidenţiale destinate închirierii”, se menţionează în comunicat.

Inflaţia (86%) şi costurile de construcţie (79%) au fost indicate drept principalii factori care influenţează nivelul chiriilor, alţi factori fiind legaţi de competiţie şi lipsa ofertei de spaţii noi, în special pentru sectorul office.

La întrebarea privind evoluţia cererii, cei mai mulţi investitori preconizează pe termen mediu un nivel stabil pentru toate tipurile de spaţii. Pe de altă parte, 30% dintre companiile intervievate au indicat o scădere a cererii de ocupare în piaţa de birouri, în timp ce aşteptările sunt mai optimiste când vine vorba de spaţiile industriale şi de retail.

Primii cinci factori care pot influenţa (în mod pozitiv sau negativ) evoluţia cererii sunt inflaţia, situaţia geopolitică, creşterea comerţului electronic, apariţia de noi companii pe piaţă şi ridicarea restricţiilor legate de pandemie. Investitorii mai sunt îngrijoraţi de deteriorarea activităţii economice/recesiune şi, de asemenea, de situaţia neclară a revenirii angajaţilor în birouri.

Investitorii sunt pozitivi în ceea ce priveşte economia românească şi evoluţia ei pe termen scurt, 45% dintre participanţi aşteptându-se la o creştere a PIB-ului, 38% la o stagnare şi 17% la o scădere.

Citește și: Șoferii au motiv să sărbătorească! Carburanții s-au ieftinit, pentru a treia zi la rând! 6,31 lei/litru la benzină și 7,43 lei/litru la motorină, cu reducerea de 50 de bani

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult