- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Șoferii au motiv să sărbătorească! Carburanții s-au ieftinit, pentru a treia zi la rând! 6,31 lei/litru la benzină și 7,43 lei/litru la motorină, cu reducerea de 50 de bani

08 Dec, 11:53 • Gabriela Andreescu
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din Rmânia, a operat și joi, 8 decembrie, o ieftinire masivă la pompă, a treia zi la rând. Ca urmare a acestei decizii, benzina s-a ieftinit cu 15 bani pe litru, iar motorina cu 20 de bani pe litru. Compania petrolieră nu a operat o astfel de modificare de prețuri într-un interval atât de scurt niciodată în istoria recentă.
Șoferii au motiv să sărbătorească! Carburanții s-au ieftinit, pentru a treia zi la rând! 6,31 lei/litru la benzină și 7,43 lei/litru la motorină, cu reducerea de 50 de bani

Stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București, monitorizată de economica.net pe parcursul acestui an, afișa pe 8 decembrie 2022, în aplicația Petrom, un preț al benzinei standard de 6,81 lei/litru, în timp ce prețul motorinei standard este de 7,93 lei/litrul. Prețurile reale pe care le plătesc șoferii la pompă sunt cu 50 de bani mai mici însă, adică 6,31 lei pe litru la benzină și 7,43 lei pe litru la motorină.

Carburanții s-au ieftinit, pentru a treia zi la rând

Comparativ cu prețurile din ziua precedentă, Petrom a ieftinit benzina cu 15 bani pe litru și motorina cu 20 de bani pe litru. Aceste ieftiniri sunt neuzual de mari față de politica obișnuită a firmei și care vin oricum după altele, consecutive. Cu o zi în urmă, Petrom a scăzut prețurile cu 15 bani pe litru la benzină și motorină, asta după ce, cu două zile în urmă, a operat o ieftinire identică, iar precedenta, tot de 15 bani pe litru, a avut loc miercurea trecută. Așadar, în doar o săptămână și o zi, prețurile la benzină au scăzut cu până la 65 de bani pe litru.

Aceste ieftiniri masive la produsele petroliere au loc în contextul în care, acum patru zile, a intrat în vigoare embargoul impus de Comisia Europeană asupra importurilor de petrol ruesc pe cale maritimă dar și plafonarea de preț de 60 de dolari pe baril. Decizia Petrom de a reduce nu o data, ci de trei ori, timp de trei zile la rând, prețurile de o asemenea manieră vine ca o adevărată surpriză, mai scrie sursa citată.

Decizia ar putea fi explicată prin cotațiile în scădere accentuată la produsele petroliere, cele care, alături de taxe, contează cel mai mult în stabilirea prețurilor la pompă. Astfel, ieri, cotațiile Platt’s Med, de referință pentru zona noastră erau de 718 dolari pe tona de benzină și de 818 dolari pe tona de motorină, în scădere cu 47, respectiv 70 de dolari pe tonă față de ziua anterioară. Nivelurile sunt mult mai mici față de cele din vară, când se ajunsese la 1.300 – 1.400 de dolari pe tonă.

Carburanții s-au ieftinit, pentru a treia zi la rând
Carburanții s-au ieftinit, pentru a treia zi la rând

Citește și: Putin și-a pregătit deja un plan de salvare: Vrea să fugă în Venezuela, daca Rusia va pierde războiul din Ucraina, a dezvăluit un fost angajat al Kremlinului

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a afirmat acum trei zile că cele trei rafinării românești nu mai importă deloc țiței din Rusia.

“Am avut “n” discuții cu toate companiile, cu toate rafinăriile, și, de azi, toți, și rafinăria Petrom, și rafinăria Petromidia, și rafinăria Petrotel, nu vor mai procesa țiței rusesc, s-au stabilit surse alternative și rute alternative. Toate rafinăriile din România încă de săptămâna trecută procesează doar ţiţei non-rusesc, deci România este independentă de ţiţeiul rusesc. Nu vom avea probleme cu aprovizionarea cu petrol şi cu produse petroliere, odată cu intrarea în vigoare a embargoului. România a devenit independentă de petrolul rusesc”, a spus Popescu.

Ministrul a mai afirmat și că decizia Guvernului de a subvenţiona cu 50 de bani pe litru preţul carburanţilor s-a dovedit bună și, întrebat dacă va fi prelungită și după 1 ianuarie, atunci când măsura expiră, a spus că Guvernul va lua o decizie la jumătatea acestei luni, așa cum a făcut și la precedenta prelungire, care a intrat în vigoare la 1 octombrie.

Consumul mediu anual în România este de circa 7,3 milioane de tone de carburanți, dintre care 5,9 milioane de tone motorină, dintre care doar circa două treimi se produce în cele trei rafinării din țară, restul se importă.

Citește și: Petre Daea despre acvacultura din România: „ Din nefericire, în acest domeniu, lucrurile nu sunt în regulă. Trebuie să primească sprijinul cuvenit şi de la alte instituţii ale statului”

 

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult