- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Vin vremuri grele pentru chiriașii din București! Chiriile pentru apartamentele noi din Capitală au crescut cu până la 24% față de anul trecut

10 Nov, 19:57 • Gabriela Andreescu
Prețurile de închiriere solicitate pentru apartamentele noi din București au continuat evoluția crescătoare și în al treilea trimestru al acestui an, față de perioada similară a anului trecut, arată un studiu dat publicității de o platformă imobiliară.
Vin vremuri grele pentru chiriașii din București! Chiriile pentru apartamentele noi din Capitală au crescut cu până la 24% față de anul trecut

Analiza comună Premier Estate Management şi Imobiliare.ro a luat în calcul preţurile solicitate pentru apartamentele construite în perioada 2019-2022 în baza a 10.146 de anunţuri de închiriere listate pe portalul imobiliare.ro.

Creşterea înregistrată pentru segmentele low market, mass-market, mediu, mediu-ridicat, premium şi lux se situează la 13% faţă de trimestrul al treilea al anului trecut şi cu 7% faţă de trimestrul anterior al acestui an. Astfel, în acest trimestru, preţurile medii pe metru pătrat util variază între 7.5 euro pentru segmentul cel mai ieftin al locuinţelor noi şi 20 de euro pentru locuinţele din segmentul de lux.

Segmentul low-market – creştere de 24%

Zonele cu cele mai ieftine chirii din Bucureşti au înregistrat cea mai mare creştere din piaţă faţă de anul anterior, şi anume 24%. Fenomenul este cauzat în principal de diminuarea accesibilităţii creditării pentru potenţialii cumpărători ai aceste pieţe. Chiria pentru acest segment are o valoare medie de 7,5 euro /metru pătrat (aproximativ 340 EUR pentru un  apartament cu două camere cu o suprafaţă utilă de 45 mp).

Zonele avute în vedere sunt Ghencea, Militari şi Rahova.

Segmentul mass-market – creştere de 9 %

Segmentul de locuinţe accesibile (mass-market) a avut cea mai mică creştere comparativ cu celelalte segmente ale pieţei. Faţă de perioada similară a anului trecut, în perioada iunie-septembrie a acestui an, preţurile solicitate de închiriere au crescut cu 9%, iar faţă de trimestrul anterior doar cu 2%. De exemplu, pentru un apartament de două camere cu o suprafaţă utilă de 50 mp, chiria medie solicitată este de 400 euro, însemnând un preţ mediu pe metru pătrat de 8 euro.

Zonele analizate pe acest segment includ Berceni, Drumul Taberei, Ozana, Păcii, Theodor Pallady şi Titan.

 Chiriile pentru apartamentele noi din Capitală au crescut cu până la 24% față de anul trecut
Chiriile pentru apartamentele noi din Capitală au crescut cu până la 24% față de anul trecut

Segmentul mediu – creştere de 13%

În ceea ce priveşte segmentul de locuinţe mediu, cu preţuri medii solicitate de 9.5 euro/mp util, se observă o creştere de 13% în trimestrul III al anului curent faţă de trimestrul III al anului trecut şi de 6% faţă de lunile anterioare.  Un apartament de două camere într-un imobil nou, cu o suprafaţă de 52 mp, se închiriază cu un preţ mediu de 500 de euro.

Zonele analizate pe acest segment includ Bucureştii Noi, Crângaşi, Dristor, Iancului, Mihai Bravu, Pantelimon şi Vitan.

Segmentul mediu-superior, creştere de 9%

În perioada iulie-septembrie a acestui an, preţurile solicitate pe segmentul mediu-superior/ medium-high  au cunoscut o creştere comparativ cu 2021 de 9% şi de 4% faţă de trimestrul anterior. Chiria pentru acest segment are o valoare medie de 11 euro/metru pătrat (aproximativ 560 EUR pentru un  apartament cu două camere cu o suprafaţă utilă de 52 mp).

Zonele analizate pe acest segment includ Băneasa, Parcul Carol, Timpuri Noi şi Tineretului.

Segmentul premium – creştere de 11%

Segmentul premium a cunoscut o scumpire de 11% în trimestrul al III-lea al acestui an faţă de trimestrul similar din 2021 şi o creştere semnificativă faţă de lunile anterioare, şi anume de 13%. Pentru acest segment, preţul mediu pe metru pătrat util se ridică la 13 euro, pentru un apartament de două camere cu o suprafaţă de 55 metri pătraţi, ajungând în medie la 710 euro.

Zonele analizate pe acest segment includ Aviaţiei, Dacia, Eminescu, Romană, Universitate şi Victoriei 

Segmentul de lux, creştere de 15%

În ceea ce priveşte segmentul de lux – proprietăţi cu preţuri în medie de 20 euro/ mp util, se constată o apreciere de 15% faţă de anul trecut, respectiv de 9% în perioada iulie-septembrie faţă de lunile anterioare. Un apartament de două camere cu o suprafaţă utilă de 60 mp, preţul mediu la închiriere se ridică la 1.200 euro.

Zonele analizate pe acest segment includ Aviatorilor, Dorobanţi, Floreasca, Herăstrău, Kiseleff şi Nordului.

Citește și: Avem cele mai accesibile apartamente. Indicele de accesibilitate al Capitalei, al doilea cel mai bun dintre capitalele Europei, după Bruxelles

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult