- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Avem cele mai accesibile apartamente. Indicele de accesibilitate al Capitalei, al doilea cel mai bun dintre capitalele Europei, după Bruxelles

26 Oct, 15:27 • Gabriela Andreescu
Bucureștiul se numără printre capitalele cu cele mai accesibile apartamente, conform unui studiu recent. Capitala României este depășită în clasamentul accesibilității doar de Bruxelles, „capitala UE”, care are un statut aparte.
Avem cele mai accesibile apartamente. Indicele de accesibilitate al Capitalei, al doilea cel mai bun dintre capitalele Europei, după Bruxelles

Capitala României se află pe locul al doilea în clasamentul care măsoară gradul de accesibilitate al apartamentelor în randul capitalelor europene şi pe primul loc la nivelul celor mai mari orase din tara, arata datele Indexului Imobiliar Kiwi Finance, citate de ZF.

Potrivit studiului, prețul mediu pentru apartamentele din București a ajuns la 1.598 euro pe metro pătrat, ceea ce, coroborat cu salariul mediu net de 5.225 lei, (echivalentul a 1.064 euro) arată un indice de accesibilitate de doar 1,50, al doilea cel mai bun dintre cele mai mari 33 de capitale din Europa.

Din 2014 până în prezent, prețul mediu pe metru pătrat al apartamentelor din București a avansat cu circa 50%, în timp ce salariul mediu net din București a crescut cu 130%, pana la 5.225 lei, iar cursul euro/leu a urcat cu mai puțin de 10%, conform datelor statistice ale Kiwi Finance.

Practic, Capitala României oferă în prezent cele mai accesibile apartamente din ultimii 25 de ani, de la expansiunea creditului ipotecar din anul 2007. Totodată, în termeni de relevanță, Bucurestiul are în prezent cele mai accesibile apartamente din istorie, întrucât niciodată înainte de 2007 romanii nu au avut acces la credite pentru a realiza tranzacții atât de relevante ca în ultimii ani, notează analiza realizată de Kiwi Finance.

La polul opus, capitalele europene cu cel mai putin accesibile apartamente sunt Parisul si Praga, urmate de Moscova, Lisabona si Belgrad.

În ceea ce privește prețul mediu al apartamentelor pe baza Indexului imobiliar Kiwi Finance, România are cinci orașe (inclusiv capitala) în top 50 orașe cu cele mai accesibile apartamente din Europa. Bucureștiul ocupă locul 24 între 150 de orașe importante din Europa din punctul de vedere al accesibilității, cu un indice de 1,50, urmat îndeaproape de Sibiu (locul 2), cu un indice de accesibilitate de 1,55, Timișoara (locul 32), cu un indice de 1,58, și Iași (locul 36), cu un multiplu de 1,63. În Top 50 orașe cu cele mai accesibile apartamente din Europa se găsește și Cluj-Napoca (locul 43), având un indice de accesibilitate de 1,73, precum și Brașov (locul 47), cu un indice de 1,75.

Potrivit Indexului Kiwi Finance, prețul mediu pe metru pătrat al apartamentelor a ajuns la 1.303 euro în Sibiu, la 1.374 euro în Timișoara, la 1.294 euro în Iași, la 1.671 euro în Cluj-Napoca și la 1.579 euro în Brașov. Pentru județul Ilfov, prețul mediu pe metru pătrat la apartamente a ajuns la 1.262 euro, arată datele Kiwi Finance, astfel că acesta ocupă locul 4 la nivel național din punctul de vedere al accesibilității, cu un indice de 1,59.

Oradea și Constanța sunt orașele cu cel mai puțin accesibile apartamente din România, ocupând la nivel european locurile 77, respectiv 82 din 150, cu indici de accesibilitate de 2,21, respectiv 2,26. Prețurile medii pe metru pătrat au ajuns la 1.429 euro în Oradea și la 1583 euro în Constanța.

Capitala României are cele mai accesibile apartamente, după Bruxelles
Capitala României are cele mai accesibile apartamente, după Bruxelles

Casele s-au scumpit cu 4,2%, dar apartamentele s-au ieftinit cu 0,6% de la începutul anului

În ceea ce privește Indexul imobiliar Kiwi Finance la nivel nașional, agregat pentru apartamente și case, acesta a ajuns la valoarea de 1.405 euro/mp, în urcare cu 1,5% față de nivelul T1/2022. Pe medie, la nivel national, casele s-au scumpit cu 4,2%, în timp ce apartamentele au înregistrat o ieftinire de 0,6%, arată datele Indexului Kiwi.

La nivel agregat apartamente și case, cele mai ample creșteri ale prețului mediu pe metru pătrat, conform Indexului Kiwi, s-au înregistrat în Oradea (7,3%), Timișoara (5,7%) și Constanța (4%), în timp ce Brașovul a consemnat cea mai amplă scădere, de 3,9%, urmat de Ilfov, cu 3,4%. De asemenea, Bucureștiul a înregistrat o ieftinire de 2,9%, survenită atât din segmentul apartamentelor, cu 3,1%, cât și al caselor, care s-au ieftinit cu 5,6%.

Citește și: STUDIU Piata imobiliară din România e imună la război, inflație și criza financiară! Prețurile apartamentelor cresc alarmant în continuare!

Pe segmentul apartamentelor, scăderi ale prețului mediu pe metru pătrat s-au înregistrat în cele mai mari trei piețe din țară: București, cu 3,1%, Ilfov – cu 2,9%, până la 1.262 euro, și Cluj-Napoca – cu 2,7%, până la 1.671 euro. Pe partea creșterii prețului mediu pe metru pătrat la apartamente, cele mai ample salturi s-au consemnat în Brașov, cu 9,2%, până la 1.579 euro, și Oradea, cu 8,3%, până la 1.429 euro, arată datele Indexului Kiwi.

 

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult