- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Cu faza mica 38%, spre UE

12 Nov, 18:52 • Redactia DailyBusiness

Pe DN1, intre Brasov si Predeal, mi-a venit ideea unui sondaj ad-hoc, personal si subiectiv.

Poate suna ca o distractie din plictiseala (e drept, la volan ma cam plictiseam), dar sunt convins ca rezultatul este destul de aproape de realitate, generalizat la societatea si chiar economia romaneasca. Pe scurt, tema sondajului meu improvizat a fost sa aflu raspunsul la intrebarea „Cati romani sunt pregatiti sa intre in UE?”

Ideea mi-a venit observand ca doar o parte dintre colegii mei de trafic erau la curent cu (sau ii durea in cot de) faptul ca pe sosea este mult mai indicat sa mergi cu farurile aprinse pe timp de zi – nu ca sa vezi mai bine, doar e zi, ci ca sa fii vazut mai usor si sa micsorezi sansele de a lua parte la un accident.

Iata mini-studiul:

Ipoteza1: soferii care merg ziua cu farurile aprinse sunt oameni pregatiti sa intre in UE (fie ca au vazut ca asa se face in Occident, unde e o masura obligatorie, fie ca au auzit ca va deveni obligatorie si in Romania in curand si probabil au si inteles de ce). Au o mentalitate noua sau cel putin deschisa catre nou si nu refuza o schimbare doar pentru ca „asa am procedat toata viata, deci merge si asa”.

Ipoteza2: soferii care merg fara sa aprinda farurile sunt romani in sensul traditional: fie ignoranti sau neatenti, fie egoisti. Deci cu parere de rau, daca va numarati printre ei, din punctul de vedere al acestui studiu deocamdata va incadrati la categoria „nepregatit de UE”.

Metodologie: Ora 11 a.m., DN1, intre Brasov si Predeal. Conditii meteo: foarte bune, soare si vizibilitate la distanta. Se numara cati soferi merg cu farurile aprinse si cati cu ele stinse, intr-o anumita perioada de timp.

Esantion: 50 de masini numarate.

Concluzie: din 50 de masini, 31 aveau farurile stinse, 19 mergeau cu farurile aprinse.

Rezultat final: 38% dintre romani sunt pregatiti sa adere la UE. 62% inca mai traiesc in lumea lor, „neintegrata”.

Daca e bine sau e rau, nu stiu. Oricum, ce pot spune este ca procentul de „integrati” a fost mult peste asteptarile mele… Cine stie, poate sunt eurosceptic.