COMPANII

Victime colaterale ale orgoliilor politice: Coca-Cola atacata in Rusia, Apple prigonita in China

07 august 2014, ora 00:05 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
men-racing.jpg
Sanctiunile curg una dupa alta in cadrul cursei declansate de anexarea Crimeei de catre Rusia, precum si de dezvaluirile lui Eduard Snowden. Daca pentru moment este dificil sa anticipam castigatorii competitei, pierzatorii sunt usor de identificat: companiile straine care fac afaceri in tarile "beligerante".

Desi limitate de dependenta energetica a Europei fata de Rusia, sanctiunile impuse de UE unor oficiali si companii rusesti au declansat reactii in lant, la fel ca si masurile dispuse de SUA.

Statele Unite au decis la sfarsitul lunii aprilie sa impuna sanctiuni unui numar de sapte oficiali rusi si 17 firme apropiate presedintelui rus Vladimir Putin.

De asemenea, Visa si MasterCard au oprit serviciile de plati pentru mai multe institutii de credit din Rusia, inclusiv Bank Rossia, controlata de un miliardar apropiat presedintelui rus Vladimir Putin.Autoritatile de la Moscova au anuntat ulterior ca Rusia isi va crea propriul sistem de plati electronice si ca implicarea operatorilor de plati electronice in sanctiunile impotriva Rusiei "nu va ramane nepedepsita".

Lovitura via publicitate

Tensiunile dintre Rusia si corporatiile americane au culminat recent cu retragerea publicitatii Coca-Cola de la 4 posturi de televiziune ruse apropiate Kremlinului si de la o banca vizata de sanctiunile occidentale, a anuntat miercuri publicatia Vedomosti, potrivit Mediafax.

De asemenea, sanctiunile impuse bancii Rossia si presedintelui sau Iuri Kovalciuk prevad ca marile companii americane nu au voie sa incheie contracte cu compania rusa, considerata drept banca personala a celor mai importanti oficiali de la Kremlin.

In schimb, reprezentantii Coca-Cola au afirmat ca decizia nu are motive politice si au precizat ca a fost luata din considerente economice.

Gigantul american este una dintre cele mai importante companii de pe piata rusa de publicitate, cu un buget anual de peste 2,5 miliarde de ruble (51,7 milioane de euro).

Arma comerciala impotriva UE

Tot miercuri, Rusia a decis sa limiteze importurile de animale din Italia, Bulgaria si Grecia, invocand existenta unor boli, informeaza AFP, vorbind despre un "razboi comercial" intre Moscova si Occident.

Agentia Sanitar-Veterinara rusa (Roselkoznadzor) a decis limitarea exporturilor de animale vii din mai multe regiuni din Italia, Bulgaria si Grecia. De asemenea, Rusia a dispus suspendarea importurilor de carne de vita si de bovine vii din Romania.

"Moscova este acuzata frecvent ca recurge la arma comerciala, invocand motive sanitare, ca instrument de presiuni diplomatice asupra tarilor vecine. De la inasprirea sanctiunilor occidentale impotriva sa, Rusia interzice aproape zilnic importurile de noi produse alimentare invocand protectia consumatorilor", noteaza AFP, potrivit Mediafax.

Inainte de aceste masuri, Rusia a interzis importurile de legume si fructe din Republia Moldova si Polonia de la inceputul lunii august. Pentru a compensa golul lasat de produsele aduse din aceste tari, Rusia propune Turciei sa suplimenteze exporturile de fructe si legume.

Acces interzis la bani publici

China a exclus tabletele si laptopurile produse de companiaApplede pe lista de produse care pot fi cumparate din bani publici, invocand probleme in ceea ce priveste siguranta sistemelor acestor echipamente, au declarat oficiali guvernamentali.

Zece produse ale companiei Apple, printre care si iPad, iPad Mini, MacBook Air si MacBook Pro, au fost excluse de pe lista finala de achizitii intocmita de guvernul chinez in luna iulie, au spus oficiali, care au cerut sa-si pastreze anonimatul.

De asemenea, guvernul a renuntat la achizitionarea unor sisteme de operare produse de compania Microsoft. Pe liste se mai regasesc si produse ale Dell si Hewlett-Packard, au declarat oficialii.

Neincrederea in companiile straine vine ca urmare a dezvaluirilor facute anul trecut de Edward Snowden, in legatura cu un program de spionaj dezvoltat de Agentia Nationala de Securitate a Statelor Unite, precum si a punerii sub acuzare, in SUA, a cinci ofiteri chinezi, pentru furt de secrete ale unor companii.

Aceste actiuni ale guvernului chinez ar putea accentua tensiunea dintre SUA si China, relatiile dintre cele doua tari fiind oricum incordate din cauza disputelor teritoriale dintre China si aliatii SUA, Japonia si Filipine, si a competitiei economice.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Joi, 18 August 2022, 19:36
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter