- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Acord istoric între miniștrii Energiei din Grupul celor Șapte (G7). S-a decis închiderea centralelor pe cărbune până în 2035

29 Apr, 22:49 • Fundeanu Madalina
Cele mai dezvoltate țări au ajuns la un acord important. Centralele pe cărbune din țările lor vor fi eliminate până în anul 2035.
Acord istoric între miniștrii Energiei din Grupul celor Șapte (G7). S-a decis închiderea centralelor pe cărbune până în 2035

Miniștrii Energiei ai celor mai dezvoltate țări, din Grupul celor Șapte (G7), au ajuns la un acord pentru a-și închide centralele pe cărbune din țările lor până în anul 2035 cel târziu. Acesta reprezintă un pas semnificativ către tranziția de la combustibilii fosili către alte forme de energie, transmite Reuters, citat de Profit.ro.

Cele mai dezvoltate țări au ajuns la un acord: eliminarea centralelor pe cărbune până în 2035

„Avem un acord pentru a înceta utilizarea cărbunelui în prima jumătate a anului 2030… este un acord istoric”, a declarat ministrul britanic pentru Securitate Energetică și Net Zero, Andrew Bowie.

Surse diplomatice italiene au declarat că reuniunea s-a încheiat un acord tehnic. Acesta va fi inclus în comunicatul final al miniștrilor energiei din G7, care va fi publicat marți, la sfârșitul unei întâlniri de două zile de la Torino.

Ai mai putea fi interesat și de: Energia verde, singura modalitate prin care românii pot avea facturi mai mici. Sebastian Burduja: „Ne permitem să exportăm și pentru statele vecine”

centrale pe cărbune
centrale pe cărbune

O sursă a declarat cu puțin timp în urmă pentru Reuters că diplomații din țările G7 – Italia, Statele Unite, Marea Britanie, Franța, Germania, Canada și Japonia – au discutat problema până duminică seara, înainte de începerea reuniunii ministeriale. Această înțelegere marchează un pas semnificativ în direcția indicată anul trecut de summit-ul COP28 al Națiunilor Unite privind clima, pentru o tranziție de la combustibilii fosili către alte forme de energie mai curate.

„Ajută la accelerarea trecerii investițiilor de la cărbune la tehnologia curată, în special în Japonia și, mai larg, în întreaga economie asiatică a cărbunelui, inclusiv China și India”, a declarat Luca Bergamaschi, membru cofondator al oinstitutului de cercetări italian ECCO, pe platforma X.

Italia a produs, în anul 2023, 4,7% din electricitatea totală prin cele șase stații rămase pe combustibili fosili.  În momentul de față, Roma plănuiește să-și închidă centralele pe cărbune până în 2025, cu excepția insulei Sardinia, unde termenul limită este 2028.

În ceea ce privește Germania și Japonia, cărbunele are un rol mai mare, ponderea energiei electrice produsă de combustibil fiind în 2023 mai mare de 25% din total. Anul trecut, sub președinția Japoniei, G7 a decis să acorde prioritate pașilor concreti către eliminarea treptată a producției de energie de acest tip, fără a indica un anumit termen limită.

Vezi mai multe știri despre: Reguli mai relaxate privind datoria publică şi deficitul bugetar. Decizia statelor UE