- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Alertă la centrala nucleară din Zaporojie. Un bombardament al rușilor a provocat mari probleme

08 Oct, 15:03 • Bumbeneci Diana
Centrala nucleară din Zaporojie a fost oprită din cauza bombardamentelor organizate de ruși. Centrala este acum sub conducerea trupelor lui Putin.
Alertă la centrala nucleară din Zaporojie. Un bombardament al rușilor a provocat mari probleme

Centrala nucleară din Zaporojie, ocupată din martie de Rusia continuă să fie o amenințare pentru întreaga populație. Se pare că acum, din cauza rușilor, centrala și-a pierdut conexiunea la alimentarea electrică externă sâmbătă dimineața devreme în urma unui bombardament. Anunțul a fost făcut în cursul zilei de azi de societatea nucleară ucraineană Energoatom.

Alertă la centrala nucleară din Zaporojie

Energoatom a declarat că uzina își obține în prezent electricitatea pentru a-și acoperi propriile necesități de la generatoarele sale diesel pentru cazuri de urgență. Societatea a mai oferit detalii despre necesitatea reparării și restabilirii liniilor electrice ale uzinei, prin care se conectează la sistemul energetic.

„Generatoarele diesel s-au activat automat. Rezervele de carburant diesel disponibile pentru funcționarea lor în acest mod vor fi suficiente pentru zece zile”, a transmis societatea pe Telegram.

„În această noapte, la ora (locală) 00:59, din cauza unui nou bombardament al trupelor ruse, ultima linie de alimentare cu energie electrică – linia Dniprovska de 750 de kilowați – a fost avariată și deconectată de la sistemul de alimentare. În consecință, centrala nucleară din Zaporojie a fost deconectată complet”, indică Energoatom în postarea sa pe Telegram.

Citește și: O țară a hotărât să închidă toate băncile. Salariile oamenilor vor fi blocate

Alertă la centrala nucleară din Zaporojie. Un bombardament al rușilor a provocat mari probleme
Centrala nucleară din Zaporojie

Mai mult, conform declarațiilor oficialului, planurile de conectare a unităților energetice în condiții de bombardament și cu avarii la toate liniile sunt nerealiste.

În acest context, managerul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a declarat zilele trecute, în timpul vizitei sale la Kiev, că centrala de la Zaporojie, confiscată de Rusia, rămâne o întreprindere ucraineană.

Rafael Grossi are în plan să discute cu Rusia, în cadrul unei apropiate vizite, despre un posibil acord de creare a unei zone de protecție în jurul centralei pentru a se evita un accident nuclear, în continuare „o posibilitate foarte, foarte clară”, după cum a spus el în cadrul unei conferințe de presă în capitala ucraineană.

Mai poți citi și: Alertă în rândul medicilor. Gripa severă amenință tot mai mulți pacienți în 2022

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult