- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Alertă la Kiev! Primarul se pregătește de evacuarea orașului în cazul întreruperii energiei electrice! Aproape 40% din sistemul energetic al Ucrainei a fost avariat sau distrus de atacurile rusești

07 Nov, 13:08 • Gabriela Andreescu
Avertismentul primarului capitalei Kiev Atacurile rusești din ultimele săptămâni au vizat infrastructura vitală a țării vecine, lăsând milioane de ucraineni fără electricitate și apă. De asemenea, au fost instituite întreruperi de energie electrică pentru a evita supraîncărcările și pentru a permite efectuarea de reparații.
Alertă la Kiev! Primarul se pregătește de evacuarea orașului în cazul întreruperii energiei electrice! Aproape 40% din sistemul energetic al Ucrainei a fost avariat sau distrus de atacurile rusești

Locuitorii Kievului ar trebui să fie pregătiți să părăsească orașul dacă va avea loc o pierdere totală de energie electrică, a declarat primarul Vitali Klitschko, anunță BBC.

Vorbind la televiziunea ucraineană, primarul Klitschko a catalogat atacurile Rusiei împotriva infrastructurii drept „terorism” și „genocid”.

Președintele rus Vladimir Putin „nu are nevoie de noi, ucrainenii. El are nevoie de teritoriu, are nevoie de Ucraina fără noi”, a declarat fostul boxer la categoria grea. „De aceea, tot ceea ce se întâmplă acum este un genocid. Sarcina lui este ca noi să murim, să înghețăm sau să ne facă să fugim de pe teritoriul nostru pentru ca el să îl poată avea”.

Cei trei milioane de locuitori ai Kievului ar trebui să facă aranjamente pentru a sta la prieteni sau rude care locuiesc în suburbii și care încă au apă și energie electrică, astfel încât să aibă un plan în „cel mai rău caz” dacă se pierde alimentarea Kievului, a mai spus oficialul ucrainean.

Primarul Kievului se pregătește de evacuarea orașului în cazul întreruperii energiei electrice
Primarul Kievului se pregătește de evacuarea orașului în cazul întreruperii energiei electrice

Klitschko a declarat că, deși autoritățile fac „totul” pentru a menține lumina aprinsă și apa să curgă, el s-a asigurat că există pregătiri pentru diferite scenarii.

El a adăugat că autoritățile își fac provizii de combustibil, alimente și apă, iar rezidenții ar trebui să facă același lucru. Cel puțin 1.000 de adăposturi de încălzire sunt amenajate în tot orașul, unde oamenii se vor putea încălzi în caz de urgență.

Un alt oficial din capitala Kiev a avertizat că, în cazul unei pene totale de curent, alimentarea cu apă și canalizarea vor înceta să funcționeze și ele.

Aproximativ 40% din sistemul energetic al Ucrainei a fost avariat sau distrus de atacurile rusești asupra centralelor și liniilor electrice.

Președintele Volodimir Zelenski a avertizat că Rusia ar putea „concentra forțe și mijloace pentru o posibilă repetare a unor atacuri în masă asupra infrastructurii noastre, în primul rând asupra energiei”.

Convențiile de la Geneva, care descriu standardele umanitare de tratament în caz de război, prevăd că atacurile nu ar trebui să fie efectuate împotriva „obiectelor civile”.

Citește și: 4,5 milioane de locuitori din Ucraina au rămas fără energie electrică

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult