- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Alertă mondială! Cel mai mare vulcan din lume a devenit activ! Foc pe cer și cutremure în lanț!

28 Nov, 17:50 • Gabriela Andreescu
După o pauză de 38 de ani, Mauna Loa, cel mai mare vulcan activ din lume, situat în statul american Hawaii, a intrat în faza de erupţie în noaptea de duminică spre luni, obligând autorităţile locale să ridice nivelul de alertă
Alertă mondială! Cel mai mare vulcan din lume a devenit activ! Foc pe cer și cutremure în lanț!

După 38 de ani în care a stat liniștit, vulcanul Mauna Loa a început, în noaptea de duminică spre luni, să arunce săgeți de foc. În același timp, peste 12 seisme cu magnitudini de peste 2,5 s-au produs în această regiune în ultimele două ore, inclusiv un cutremur care a avut magnitudinea 4,2.

„Pentru moment, fluxurile de lavă se limitează la nivelul caldeirei şi nu ameninţă comunităţile de pe pantele vulcanului”, a anunţat Serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS) într-un comunicat.

Erupţia vulcanului din Hawaii a determinat autorităţile locale să ridice nivelul de alertă de la „notificare” la „avertizare”.

Reprezentanţii Observatorului Vulcanologic din Hawaii vor efectua misiuni aeriene de recunoaştere pentru a monitoriza erupţia şi pentru a analiza mai bine riscurile pentru populaţia locală, precizează comunicatul publicat de USGS, informează Agerpres.

Citește și: Veste bună pentru istoria și cultura română: Pisaniile lui Ştefan cel Mare au fost găsite în Herson. Documentele istorice sunt neatinse

Potrivit specialiştilor de la Observatorul Vulcanologic din Hawaii, erupţia a început duminică seara la ora locală 23:30 în Mokuaweoweo, caldeira din vârful vulcanului.

Cel mai mare vulcan din lume a devenit activ!
Cel mai mare vulcan din lume a devenit activ!

Camerele video instalate de USGS în vârful vulcanului arată în mod clar fântâni de lavă, care se răspândesc pe scoarţa ce formează fundul caldeirei.

Deşi aceste fluxuri de lavă nu reprezintă pentru moment o ameninţare pentru comunităţile de pe pantele vulcanului Mauna Loa, rezidenţilor li s-a recomandat să îşi revizuiască planurile privind pregătirea pentru o eventuală evacuare şi să consulte cu regularitate recomandările formulate de Agenţia pentru Protecţie Civilă din Hawaii.

Oamenii de ştiinţă spun că vânturile locale pot să transporte gaze şi cenuşă spre baza vulcanului.

„În baza evenimentelor din trecut, primele faze ale erupţiei vulcanului Mauna Loa pot fi foarte dinamice, iar localizarea şi deplasarea fluxurilor de lavă se pot schimba foarte rapid”,a avertizat USGS în comunicat.

„Dacă erupţia va rămâne în Mokuaweoweo, fluxurile de lavă vor fi cel mai probabil închise între pereţii caldeirei. Totuşi, dacă puţurile de erupţie vor migra în afara acelor pereţi, fluxurile de lavă ar putea să se mute foarte repede pe pantele vulcanului”, precizează acelaşi comunicat.

Mauna Loa, care ocupă mai mult de jumătate din suprafaţa Big Island din Hawaii şi are o altitudine de 4.169 de metri, a erupt cel mai recent în perioada martie – aprilie 1984, când fluxurile sale de lavă au ajuns la o distanţă mai mică de 5 kilometri de oraşul Hilo.

Citește și: Gazprom ține în șah Republica Moldova: Spune că nu va reduce livrările de gaze, dar „îşi rezervă dreptul de a opri complet furnizarea” dacă moldovenii nu plătesc facturile

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult