- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Veste bună pentru istoria și cultura română: Pisaniile lui Ştefan cel Mare au fost găsite în Herson. Documentele istorice sunt neatinse

28 Nov, 16:49 • Gabriela Andreescu
Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, anunţă că pisaniile lui Ştefan cel Mare au fost găsite în Herson, dar toate icoanele aflate în muzeul oraşului ucrainean "au fost furate de agresorul rus''.
Veste bună pentru istoria și cultura română: Pisaniile lui Ştefan cel Mare au fost găsite în Herson. Documentele istorice sunt neatinse

Pisaniile moldovenești ale domnitorului Ștefan cel Mare, artefacte care datează din secolul al XV-lea luate de pe zidurile Cetății Albe de pe Nistru, au supraviețuit valurilor de atacuri rusești. Artefactele se află în Herson și nu au fost afectate în niciun fel de razboi. Nu au fost furate și nici avariate și sunt neatinse, a anunțat ministrul Culturii, Lucian Romașcanu.

Ministrul Culturii a făcut anunțul pe pagina sa oficială de Facebook:

Oficialul român a anunțat că a purtat discuții cu omologul său ucrainean, Olexandr Tkacenko, care l-a informat cu privire la găsirea artefactelor istorice.

„Printre veștile rele pe care războiul din Ucraina le transmite lumii și-a făcut loc și o veste bună pentru istoria și cultura române.
În urma unei noi discuții purtate sâmbătă cu ministrul ucrainean al culturii, Dl. Olexandr Tkacenko, am aflat cu mare bucurie că pisaniile lui Stefan cel Mare au fost găsite în Herson!,”a scris ministrul Culturii pe rețeaua de socializare

Artefactele istorice se află în stare bună, a informat Lucian Romașcanu

„Sunt neatinse, în siguranță, le puteți vedea în fotografia atașată.”

Cele două părți poartă discuții pe tema evacuării artefactelor în România, pentru a fi păstrate în siguranță

„Am discutat cu ministrul Tkacenko despre posibilitatea de a evacua pisaniile și alte artefacte în România pentru a le păstra în siguranță până la încetarea conflictului. Așteptăm decizia oficialilor ucraineni, suntem gata să ajutăm,” a mai scris Lucian Romașcanu.

Pisaniile lui Ștefan cel Mare, asa cum erau expuse original în muzeul din Herson
Pisaniile lui Ștefan cel Mare, asa cum erau expuse original în muzeul din Herson

Ce sunt pisaniile lui Ștefan cel Mare și cum au ajuns în Herson

În anul 1838, în timpul sistemului țarist de administrare, una sau două pisanii au fost smulse din zidurile cetății și duse la muzeul Odesa, a afirmat  pentru Digi24.ro, Anatol Popescu.

„În timpul administrației românești din perioada interbelică, cel puțin una era încă pe ziduri. Arheologii români din perioada interbelică au făcut cercetări, dar li s-a pierdut urma în anii 50 și nu s-a știu nimic până în 2013, când au fost descoperite de Andrei Krasnojon la muzeul din Herson”, a declarat Popescu pentru sursa citată.

Pisaniile sunt lespezi cu scriere în slavonă în care sunt consemnate evenimente de pe zidurile cetății.

Capul de bour de pe poarta cetății este important pentru România, că este imprimată și pe actul Unirii de la 1918”, a afirmat Anatol Popescu.

Conform acestuia, copii asemănătoare ale acestor pisanii au fost reașezate pe zidurile Cetății Albe în urmă cu câțiva ani.

Citește și: Seceta și scumpirile au scos fermierii în stradă! Protest cu tractoare la Satu Mare

 

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult