- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Gazprom ține în șah Republica Moldova: Spune că nu va reduce livrările de gaze, dar „îşi rezervă dreptul de a opri complet furnizarea” dacă moldovenii nu plătesc facturile

28 Nov, 17:19 • Gabriela Andreescu
Gazprom, care amenințase săptămâna trecută că va reduce cu 56,5% livrările de gaze naturale pentru Republica Moldova, pare să se fi razgândit în această problemă. Acum spune că va menţine totuşi volumele pompate către Republica Moldova după ce societatea de gaze Moldovagaz a normalizat plăţile pentru luna noiembrie.
Gazprom ține în șah Republica Moldova: Spune că nu va reduce livrările de gaze, dar „îşi rezervă dreptul de a opri complet furnizarea” dacă moldovenii nu plătesc facturile

Gigantul energetic rus Gazprom a decis să nu-şi reducă livrările de gaze către Republica Moldova, dar a precizat luni, într-un comunicat, că îşi rezervă dreptul de a reduce sau de a întrerupe livrările în cazul în care Chişinăul nu va efectua plăţile convenite pentru livrările de gaze, scrie Agerpres.

Concernul rusesc a atras atenţia „asupra încălcării regulate de către partea moldoveană a obligaţiilor contractuale în materie de plată pentru livrările de gaze ruseşti”

Pe de altă parte, gigantul energetic rusesc amenință că poate oriicând să opească livrarea, dacă vecinii nostri nu iși vor onora plățile.

„Gazprom îşi rezervă dreptul de a reduce sau de a opri complet furnizarea de gaze în cazul încălcării plăţilor”, se menţionează în document.

De cealaltă parte, Moldovagaz declară ca a transferat către Gazprom partea restantă a plăţii pentru gazele naturale furnizate pentru prima jumătate a lunii noiembrie 2022 (avans), în valoare de 21,41 milioane dolari, scrie Economica.net.

Citește și: Veste bună pentru istoria și cultura română: Pisaniile lui Ştefan cel Mare au fost găsite în Herson. Documentele istorice sunt neatinse

La 22 noiembrie, Gazprom a acuzat Ucraina că ar înmagazina anumite volume de gaze naturale destinate Republicii Moldova. Potrivit unui comunicat de presă al concernului rus, volumul gazelor naturale destinate Republicii Moldova, care intră în Ucraina, este mult mai mare, decât cel transmis într-un final consumatorilor moldoveni. Totodată, compania rusă anunţa că va reduce şi mai mult livrările de gaze către Republica Moldova începând din 28 noiembrie a.c..

Gigantul energetic rus Gazprom a decis să nu-şi reducă livrările de gaze către Republica Moldova
Gigantul energetic rus Gazprom a decis să nu-şi reducă livrările de gaze către Republica Moldova

„Fondurile pentru gazele depozitate pe teritoriul Ucrainei, destinate consumatorilor din Republica Moldova, au fost primite de Gazprom, astfel că s-a decis să nu fie redus fluxul de gaze spre punctul Sudja pentru tranzit în Republica Moldova”, se arată în comunicatul Gazprom

În acelaşi timp, Ucraina a negat că ar fi reţinut volume din gazele ruseşti destinate Republicii Moldova.

Într-o reacţie, compania ucraineană de gaze Naftogaz Ucraina a denunţat „minciunile” Gazprom, potrivit cărora ucrainenii ar fura din gazele destinate Republicii Moldova, notează Deschide.md. Potrivit companiei ucrainene, „toate gazele naturale care au fost primite la punctul de intrare din Rusia ‘Sudja’ pentru a fi transportate în continuare către consumatorii moldoveni au fost transferate integral la punctele de ieşire din Ucraina în Moldova Alexeevka şi Grebenniki”, conform Deschide.md.

Moldovagaz a precizat la rândul său că operatorii reţelelor de transport din Ucraina şi Republica Moldova au asigurat întotdeauna predarea corectă a volumelor de gaze naturale indicate în documente.

Vicepremierul moldovean Andrei Spînu, ministru al infrastructurii şi dezvoltării regionale, a explicat că volumele de gaze la care se referă Gazprom sunt de fapt economiile şi rezervele Republicii Moldova stocate în depozitele din Ucraina.

Citește și: Seceta și scumpirile au scos fermierii în stradă! Protest cu tractoare la Satu Mare

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult