Metalele grele în alimentele de zi cu zi pun în pericol sănătatea, avertizează medici francezi. În spatele alimentelor aparent inofensive precum pâinea, cerealele sau cartofii, se ascunde un pericol real pentru sănătatea populaţiei: cadmiul.
Un grup de medici francezi trage un semnal de alarmă privind expunerea alarmantă a copiilor la acest metal greu cancerigen, prezent în sol şi absorbit de culturi prin îngrăşăminte fosfatice.
Cadmiul, care provoacă cancer la om, se găseşte în mod natural în sol şi este utilizat în îngrăşămintele fosfatice, ceea ce înseamnă că este introdus în lanţul alimentar prin culturile agricole.
Citește și: Controale în forță ale ANPC. Amenzi colosale pentru fabricile de pâine și cofetării din toată țara!
În prezent, asociaţia franceză a profesioniştilor din domeniul medical (URPS) afirmă că există o „explozie a contaminării la copiii mici” din cauza dietei acestora, cu potenţiale consecinţe asupra sănătăţii pe măsură ce aceştia cresc.
„Metalul este considerat unul dintre cele mai toxice care există”, se arată într-o scrisoare a medicilor adresată guvernului francez, potrivit news.ro.
Cadmiul a fost asociat cu cancerul pancreatic, pulmonar, de prostată şi renal, precum şi cu boli de inimă, probleme de fertilitate, afectarea rinichilor, tulburări neurologice şi ale oaselor.
Potrivit agenţiei franceze pentru siguranţa alimentară şi de mediu (ANSES), 0,6% din dietele adulţilor conţin un nivel prea ridicat de cadmiu. Însă acest procent ajunge la 14% în cazul copiilor cu vârste între 3 şi 17 ani şi până la 36% în cazul copiilor sub trei ani.
Citește și: Cât costă pepenii românești în 2025 în pieţe şi în supermarket. Unde este cel mai bun preţ
Între 2000 şi 2022, Italia a raportat cele mai multe alerte privind contaminarea cu cadmiu în Uniunea Europeană (UE), urmată de Spania, Germania, Franţa şi Polonia, potrivit unui studiu din 2023. Un alt studiu, din 2024, privind nivelurile de cadmiu din solurile UE a constatat concentraţii mai ridicate de cadmiu în stratul superficial al solului din Polonia, Irlanda, Finlanda şi Suedia.
UE a interzis îngrăşămintele fosfatice care conţin mai mult de 60 mg/kg de cadmiu, iar mai multe ţări au stabilit limite şi mai stricte.
În 2025, Uniunea Europeană a notificat Franţa că nivelurile de cadmiu din făina integrală ecologică reprezintă un risc „serios”.