- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Alimentul adorat de majoritatea românilor a ajuns să fie produs de lux! Prețul a crescut cu 600%. Cât costă acum un kilogram în piețele de la noi din țară

15 Dec, 09:56 • Cornel Ghimeșan
Una dintre legumele favorite ale românilor a ajuns să coste o avere. Seceta și criza alimentară generată de războaiele din Ucraina și Orientul Mijlociu au accentuat și mai mult această problemă, iar acum există o problemă la nivel global în ceea ce privește acest aliment. Prețul a crescut cu 600%.
Alimentul adorat de majoritatea românilor a ajuns să fie produs de lux! Prețul a crescut cu 600%. Cât costă acum un kilogram în piețele de la noi din țară

În contextul conflictelor din Ucraina și Israel, un fenomen alarmant s-a răspândit la nivel global sub forma unei crize alimentare, acompaniată de o creștere neașteptată a prețurilor la unele produse esențiale în bucătărie. Un exemplu în acest sens este criza de ceapă, care a luat amploare în întreaga lume, fiind accentuată de decizia Indiei de a interzice exporturile de ceapă până în martie 2024.

Citește și: Când se deschid pârtiile de schi din Bulgaria. La ce prețuri să se aștepte pasionații de sporturi de iarnă

Impactul imediat s-a resimțit în Emiratele Arabe Unite, unde prețul cepei a explodat cu o creștere uluitoare de 600%. Conform relatărilor din Khaleej Times, directorii din industria de retail din EAU se confruntă cu o adevărată provocare în găsirea surselor alternative pentru a procură această marfă esențială, având în vedere că prețurile au crescut de șase ori pentru a satisface cererea în creștere.

Ashok Tulsiani, directorul grupului FMCG la Al Safeer, a confirmat că interdicția de export impusă de India a avut un impact semnificativ asupra disponibilității de ceapă, conducând la o creștere de cel puțin șase ori a prețurilor la nivelul vânzărilor cu amănuntul. Această situație a generat o presiune considerabilă asupra consumatorilor din Emiratele Arabe Unite, care acum se confruntă cu costuri semnificativ mai mari pentru un aliment de bază.

În paralel, România a resimțit, de asemenea, o creștere a prețurilor, însă într-o măsură mai mică decât în Emiratele Arabe Unite. Această tendință globală a ridicat un semnal de alarmă cu privire la vulnerabilitatea lanțurilor de aprovizionare alimentară și la impactul direct al evenimentelor geopolitice asupra accesului la resurse esențiale pentru viața de zi cu zi.

„Turcia, Iranul și China sunt alternative potențiale, dar în ceea ce privește cantitatea, calitatea și prețul, ceapa indiană este încă cea mai bună și cea mai mare parte a preferinței clienților. Orice altă țară nu justifică pe deplin cererea de ceapă indiană”, a declarant Tulsiani.

După ce tarifele pentru ceapă au crescut la 70-80 Rs pe kg în New Delhi, Direcția Generală pentru Comerț Exterior din India (DGFT) a modificat politica de export de ceapă „de la liber la interzis până la 31 martie 2024”.

India ocupă, de asemenea, o poziție puternică ca exportator de ceapă către țările învecinate din subcontinentul asiatic și către statele din Golf, generând astfel o creștere a prețurilor în acele regiuni ca urmare a deciziei luate de New Delhi de a impune interdicția exporturilor.

Kamal Vachani, în calitate de director de grup și partener în cadrul Grupului Al Maya, a subliniat că restricția impusă de guvernul indian asupra exportului de ceapă a determinat căutarea unor surse alternative pentru a satisface cererea constantă de acest produs în Emiratele Arabe Unite.

„EAU și-au diversificat canalele de aprovizionare și au identificat câteva țări potențiale care să servească drept surse alternative pentru ceapă. Ne extindem în mod activ rețelele de aprovizionare pentru a garanta o aprovizionare constantă cu ceapă pentru consumatorii din Emiratele Arabe Unite. Cu toate acestea, suntem dedicați menținerii stabilității pieței și satisfacerii cerințelor consumatorilor”, a adăugat el.

În România, prețul cepei a înregistrat o creștere semnificativă, crescând de la 3 la 10 lei pentru 1 kg de ceapă galbenă și între 6 și 10 lei pentru 1 kg de ceapă roșie. Această evoluție a prețurilor poate fi atribuită mai multor factori, precum seceta din acest an și absența depozitelor în țară, dar și dificultățile în aprovizionarea din străinătate și întreruperea lanțurilor de livrare. Toate aceste elemente au contribuit la creșterea costului acestei legume în piața locală.

Citește și: Moș Crăciun vine cu o primă de 1000 de lei pentru acești români! Cine sunt norocoșii

 

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult