- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Ambasadorul Franţei: „Susţinem aderarea completă a României la spaţiul Schengen”

26 Jan, 18:34 • Adrian Popovici
Ambasadorul Franței la București, Nicolas Warnery, a exprimat susținerea deplină a Franței pentru aderarea României la zona Schengen într-un interviu pe care l-a acordat Agerpres. El a subliniat că o „imensă majoritate” a statelor membre ale Uniunii Europene sprijină integrarea țării noastre în spațiul de liberă circulație.
Ambasadorul Franţei: „Susţinem aderarea completă a României la spaţiul Schengen”

Ambasadorul Franței la București, Nicolas Warnery, a exprimat susținerea deplină a Franței pentru aderarea României la zona Schengen într-un interviu pe care l-a acordat Agerpres. El a subliniat că o „imensă majoritate” a statelor membre ale Uniunii Europene sprijină integrarea țării noastre în spațiul de liberă circulație, iar mulți parteneri externi au simțit un sentiment de ușurare în urma deciziei din decembrie privind aderarea cu granițele aeriene și maritime.

„Susţinem aderarea completă, o imensă majoritate a Uniunii Europene susţine aderarea completă. În primul rând, pentru că este ceva coerent, pentru că este un obiectiv politic şi pentru că vedem foarte bine cozile de maşini, cozile de camioane la graniţele terestre şi este absurd în ceea ce priveşte circulaţia persoanelor şi bunurilor, dar şi în planul securităţii şi chiar în ceea ce priveşte mediul înconjurător. Este absurd să vezi cum camioane aşteaptă (la graniţă – n.r.) zile întregi. Susţinem aderarea completă, cât se poate de repede, a României în spaţiul Schengen, din toate punctele de vedere”, a adăugat Warnery.

Ambasadorul Nicolas Warnery subliniază că o „imensă majoritate” a statelor membre UE pentru ca România să adere compelt la Schengen. El a subliniat că acest lucru reprezintă o alegere coerentă, un obiectiv politic important și necesar din mai multe motive. El evidențiază problemele legate de blocajele la granițele terestre, considerându-le absurde în ceea ce privește circulația persoanelor și bunurilor, precum și din punct de vedere al securității și impactului asupra mediului înconjurător. Ambasadorul își exprimă susținerea pentru integrarea rapidă și completă a României în spațiul Schengen.

Nicolas Warnery, ambasadorul Franței/Facebook
Nicolas Warnery, ambasadorul Franței/Facebook

Te-ar putea interesa și: Victor Negrescu: Din martie 2024, România devine parte în procesul decizional al spațiului Schengen

Aderarea României la spațiul Schengen terestru, o necesitate

Ambasadorul a subliniat evoluția pozitivă a procesului de aderare a României la spațiul Schengen. La începutul lunii decembrie, situația părea incertă, dar prin eforturi comune, s-a ajuns la decizie pozitivă pentru țara noastră. Aceasta, după cum explică diplomatul, a fost primită cu bucurie și ușurare, inclusiv de către reprezentanții internaționali acreditați la București, inclusiv ambasadorul de către reprezentantul Franței. El subliniază că aceasta reprezintă o primă etapă decisivă și susține necesitatea unei aderări cât mai rapide la spațiul Schengen terestru a țării noastre.

„La începutul lui decembrie nu credeam că se va întâmpla. Ne-am unit forţele. La jumătatea lui decembrie am spus că trebuie să se întâmple. La finalul lunii a fost luată decizia. A fost o mare bucurie pentru mulţi şi mulţi au răsuflat uşuraţi, inclusiv diplomaţii acreditaţi aici, la Bucureşti, printre care mă număr şi eu. Deci, este o primă etapă decisivă. Trebuie să urmeze şi cealaltă, aşadar se discută de o aderare cât mai rapidă la spaţiul Schengen terestru”, după cum a explicat ambasadorul.

În ceea ce privește momentul în care aderarea completă a României la spațiul Schengen va deveni realitate, ambasadorul Nicolas Warnery nu a oferit un răspuns definitiv. El a subliniat că alegerile europarlamentare din acest an vor „complica puțin lucurile” în ceea ce privește decizia politică necesară pentru această etapă.

„Nu spun că o decizie va fi neapărat blocată până în iunie, dar este cu adevărat o situaţie complexă”, a explicat acesta.

Citește și: Bulgaria se așteaptă la aderarea completă în Schengen de la 1 ianuarie 2025. Economia bulgară pierde mii de euro zilnic, aşteptând la cozi la graniţele terestre ale Europei