- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Victor Negrescu: Din martie 2024, România devine parte în procesul decizional al spațiului Schengen

16 Jan, 14:33 • Adrian Popovici
Începând cu luna martie, principala victorie a României constă în faptul că devine parte în procesul decizional al Spațiului Schengen, a declarat în Parlamentului European Victor Negrescu.
Victor Negrescu: Din martie 2024, România devine parte în procesul decizional al spațiului Schengen

Victor Negrescu, europarlamentar din partea României, a subliniat în plenul Parlamentului European faptul că principala victorie a României începând cu luna martie, odată cu aderarea parțială a țării noastre la Schengen, România va face parte procesul decizional al acestei uniuni vamale, după cum a explicat acesta într-un mesaj pe pagina sa de Facebook.

„Am subliniat în plenul Parlamentului European faptul că principala victorie a României începând cu luna martie este intrarea în procesul decizional al spațiului Schengen”, a explicat europarlamentarul român.

În continuarea discursului său, Victor Negrescu a subliniat faptul că aderarea României la Schengen, doar cu aeroporturile și porturile din luna martie a anului 2024, reprezintă un proces care acum că a început, nu mai poate fi inversat.

„România intră astfel într-un proces ireversibil de aderare la zona de liberă circulație”, a adăugat europarlamentarul.

Trebuie subliniat și faptul că declarațiile acestuia le reflectă pe cele ale ministrului de Interne, Cătălin Predoiu, care într-un interviu recent a avut o poziție similară. În plus, acesta a mai adăugat că, momentan, singura necunoscută pentru România o reprezintă data la care aderarea la Schengen se va face și cu granițele terestre.

„Procesul este ireversibil. Statutul de stat membru Schengen nu mai poate fi ridicat României decât dacă renunță România la această calitate, ceea ce nu se pune problema. Insist, sunt gata să demonstrez oricui că este un bun pas înainte către o poziție care ne avantajează în perspectiva imediată, inclusiv în discuțiile privind ridicarea controalelor la frontiera terestra. Este un pas pe care nu îl vom face înapoi. Urmează un nou pas înainte.

Trebuie să respectăm în continuare criteriile tehnice, acordurile Schengen, să aplicăm toate deciziile care constituie acquis-ul comunitar Schengen, pentru că sunt mai multe decizii, mai multe regulamente, fără îndoială trebuie să continuăm să facem acest lucru. Dar o facem la un nivel de performanță de vârf în rândul membrilor spațiului Schengen”, a declarat Cătălin Predoiu.

Victor Negrescu
Victor Negrescu

Te-ar putea interesa și:

Negrescu cere și aderarea la Schengen cu frontierele terestre

După cum a mai adăugat în explicat în discursul său, Victor Negrescu le cere partenerilor europeni, instituțiile Uniunii Europene dar și statele membre, să-și continue eforturile pentru ca aderarea României la spațiul Schengen să fie finalizat cât mai repede.

„Am solicitat partenerilor europeni continuarea eforturilor comune pentru ca aderarea totală a României la spațiul Schengen să fie realizată, conform celor agreate, în cel mai scurt timp.

Totodată, am evidențiat în plenul legislativului european avantajele avute în acest stadiu al aderării la zona de liberă circulație, arătând că țara noastră nu este singurul stat care parcurge un astfel de proces în două etape”, a mai adăugat europarlamentarul Victor Negrescu

Citește și: Cătălin Predoiu: Aderarea la Air Schengen în 2024 este un proces ireversibil. Ce spune ministrul despre relația României cu Austria