- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Angajații sunt plătiți pe oră, de la 8 și până la 51 euro. În ce țări se întâmplă asta și care sunt domeniile cu cea mai mare remunerație

31 Mar, 12:30 • Lupu Alexandra
Salariații din zona euro și din Uniunea Europeană sunt plătiți pentru fiecare oră pe care o lucrează. Iată care este valoarea remunerației.
Angajații sunt plătiți pe oră, de la 8 și până la 51 euro. În ce țări se întâmplă asta și care sunt domeniile cu cea mai mare remunerație

Job-urile din Europa sau din zona euro se plătesc pentru fiecare oră pe care angajații o petrec muncind! Așa cum relatează stiripesurse.ro, remunerația variază de la o țară la alta, dar mai ales, în funcție de domeniul de activitate.

Angajații sunt plătiți pe oră

Datele prezentate de Eurostat arată că valoarea orară a forței de muncă din zona euro sau UE variază de la 8 și până la 51 euro. Mai mult decât atât, costul mediu este de 30.5 în UE și 34.5 în zona euro. Putem sesiza totuși că valorile sunt unele ridicate față de 2021, atunci când erau înregistrate următoarele costuri: 29 în UE, iar în cele din urmă, 32.8 în zona euro.

În 2022, Grecia înregistra un salariu mediu pe oră de 14.5 euro. Valoarea este sub media de la nivel european, astfel, țara intră în categoria statelor cu cele mai mici costuri, de sub 20 euro. Cele mai nesemnificative valori pentru forța de muncă din UE sunt înregistrate în Bulgaria (8.2) și România (9.2). La polul opus, cele mai mari sunt în Luxemburg (50.7), Danemarca (46.8) și Belgia (43.5).

Te-ar putea interesa și următorul subiect: Angajații trebuie să știe asta! Există anumite tipuri de concedii care sunt luate în calcul atunci când se stabilesc drepturile de pensie

Mai mult decât atât, datele prezentate de Eurostat arată că prețurile variază și în funcție de domeniul de lucru. Concret, industria este plătită cu 30.7 în UE și 36.6 în zona euro. Pe de altă parte, construcțiile se achită cu 27.3 în UE, respectiv, 30.8 în zona euro. În servicii, tarifele sunt următoarele: 30.2 în UE și 33.3 în euro, iar în cele din urmă, economia preponderent non-business înregistrează costuri de 31.3, respectiv, 34.8.

Costurile cu forța de muncă sunt alcătuite din două componente principale. Concret, salariile și costurile nesalariale, categorie în care putem încadra contribuțiile angajaților la asigurările sociale. Ponderea costurilor nesalariale în plata totală cu forța de muncă pentru economie a fost de 24.8% în UE și 25.5% în zona euro. Cele mai mici valori au fost înregistrate în Lituania (5.4%) și România (5.3). La celălalt pol, cele mai mari au fost identificate în Franța (32%), Suedia (31.9%), iar în cele din urmă, în Italia (27.8%).

Angajații sunt plătiți pe oră, de la 8 și până la 51 euro
Angajații sunt plătiți pe oră, de la 8 și până la 51 euro

Bulgaria a înregistrat cea mai mare creștere în 2022, față de 2021. Costurile orare cu forța de muncă la nivelul economiei au crescut cu 5% în UE și 4.7% în zona euro. Așa cum arată informațiile prezentate de Eurostat, remunerația acordată pentru fiecare oră de muncă a crescut pentru toate statele membre în zona euro. Cele mai mari majorări au fost în Lituania (13.3%), Irlanda (9.3%) și Estonia (9.1%).

În ceea ce privește remunerația exprimată în moneda națională, aceasta a crescut în toate țările în 2022, iar cele mai mari majorări sunt regăsite în Bulgaria (15.3%), Ungaria (13.9%), România (12.2%), Polonia (11.7%). La polul opus, Danemarca a înregistrat cea mai mică creștere, de 2.3%.

Citește și despre următorul subiect: Angajații nu vor mai avea salariile secrete. Ce a decis Parlamentul European privind noile obligații ale angajatorilor