- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Angajații trebuie să știe asta! Există anumite tipuri de concedii care sunt luate în calcul atunci când se stabilesc drepturile de pensie

31 Mar, 09:54 • Lupu Alexandra
Vești importante pentru angajați. Mai multe tipuri de concedii sunt luate în considerare atunci când vorbim despre vechimea în muncă pentru stabilirea pensiei.
Angajații trebuie să știe asta! Există anumite tipuri de concedii care sunt luate în calcul atunci când se stabilesc drepturile de pensie

Vestea momentului pentru salariați! Există mai multe tipuri de concedii care sunt luate în calcul atunci când vine vorba despre vechimea în muncă pentru stabilirea pensiei, relatează bugetul.ro.

Concediile care se iau în calcul pentru drepturile la pensie

Datele transmise de sursa citată arată că există anumite categorii de concedii care sunt luate în calcul pentru stabilirea dreptului la pensie. Incapacitatea temporară de muncă din cauza bolilor profesionale sau accidentelor, concediile de odihnă, precum și cele la care au dreptul părinții pentru nașterea, îngrijirea și creșterea copilului sunt principalele tipuri incluse în vechimea în muncă.

Te-ar putea interesa și următorul subiect: Concediu plătit la locul de muncă pentru rezerviștii sau recruții chemați la centrele militare. Guvernul a semnat hotărârea

Așadar, perioada de concediu este calculată în stagiul de cotizare pentru dreptul la pensie. Fiecare angajat își poate lua anual cel puțin 20 zile libere, iar acest drept este asigurat prin Codul Muncii. În aceeași ordine de idei, salariații trebuie să știe că nu se iau în calcul pentru vechimea în muncă concediile fără plată.

Categoriile de concediu se iau în calcul pentru drepturile la pensie
Categoriile de concediu se iau în calcul pentru drepturile la pensie

Concediul medical pentru incapacitate temporară de muncă pentru boli profesionale sau accidente se acordă în baza unui document medical. Perioada de suspendare se ia în considerare atunci când se calculează vechimea în muncă, așa cum prevede Legea numărul 346/2002. La fel de bine, concediul de maternitate, de creștere a copilului, de îngrijire și de acomodare sunt integrate în perioada de cotizare pentru dreptul la pensie. În această categorie intră și cel paternal.

Concediul de maternitate este acordat salariatelor care urmează să nască și este acordat între perioada de sarcină și cel de lăuzie. În total, sunt cel mult 126 zile. Indemnizația acordată în acest caz este de 85%, din media veniturilor înregistrate în ultimele 6 luni. Angajații au dreptul de a-și lua liber pentru îngrijirea copilului bolnav, dacă acesta are vârsta de până la 7 ani, așa cum se prevede în OUG nr. 158/2005.

Concediul este până la împlinirea vârstei de 18 ani a copilului, dacă vorbim despre afecțiunile intercurente. Indemnizația lunară este de 85% din baza de calcul, care este determinată de media câștigurilor înregistrate în ultimele 6 luni din cele 12 din care se realizează stagiul de cotizare. Limita este de 12 salarii minime brute pe țară.

Citește și: Ai lucrat peste 35 de ani cu carte de muncă? Află ce pensie poți primi