- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Angajații nu vor mai avea salariile secrete. Ce a decis Parlamentul European privind noile obligații ale angajatorilor

30 Mar, 23:51 • Claudia Simion
Angajatorii vor fi nevoiți să dezvăluie detalii despre salariile angajaților, după ce Parlamentul European a votat o directivă în acest sens.
Angajații nu vor mai avea salariile secrete. Ce a decis Parlamentul European privind noile obligații ale angajatorilor

Parlamentul European a votat joi, 30 martie, o nouă directivă. Este vorba despre legea care îi obligă pe angajatori să divulge angajaților informații despre remunerația celor din aceeași categorie de activitate profesională.

Salarii la vedere

Conform noii legislații, toate companiile din Uniunea Europeană trebuie să ofere angajaților informații utile ca să poată compara salarii și să expună diferențele de remunerare între femei și bărbați.

Atât angajații, cât și angajatorii vor avea dreptul să primească informații clare despre nivelurile de salarizare individuale și medii defalcate în funcție de gen, potrivit unui comunicat al Parlamentului European. Nu ar trebui să existe clauze contractuale prin care angajaților să le fie interzis să își dezvăluie salariul sau să solicite informații despre aceeași categorie sau alte categorii de remunerare a lucrătorilor, se mai precizează în comunicat.

Citește și Salariile bugetarilor în aprilie. Vești bune pentru sute de mii de angajați înainte de Paște

Dacă un angajat crede că nu a fost aplicat principiul egalității de remunerare și sesizează instanța, legislația națională ar trebui să oblige angajatorul să demonstreze că nu a existat nicio discriminare.

Această directivă a fost adoptată cu 427 de voturi pentru, 79 împotrivă și 76 de abțineri și prevedere ca structurile de salarizare care compară nivelurile de remunerare vor trebui să se caracterizeze prin neutralitate din punctul de vedere al genului, atât privind criteriile care stau la baza lor, cât și sistemele de evaluare și de clasificare a locurilor de muncă.

Anunțurile posturilor vacante și titlurile posturilor vor trebui să fie neutre din punctul de vedere al genului, iar procesele de recrutare să se desfășoare într-un mod nediscriminatoriu.

Dacă raportarea remunerațiilor indică o diferență de remunerare între femei și bărbați de cel puțin 5%, angajatorii vor trebui să evalueze salariile împreună cu reprezentanții lucrătorilor lor. Statele membre vor fi nevoite să instituie sancțiuni eficace, proporționale și disuasive, cum ar fi amenzile, pentru angajatorii care încalcă normele.

„Am obținut nu doar introducerea unor măsuri obligatorii pentru a elimina diferențele de remunerare între femei și bărbați, ci și ca toți cetățenii Uniunii să beneficieze de noi drepturi, de recunoașterea situației în care se află și de protecție împotriva discriminării salariale. Persoanele non-binare au același drept la informare ca bărbații și femeile. Sunt mândră că, prin această directivă, am definit pentru prima dată discriminarea multiplă în legislația europeană și am inclus-o drept circumstanțe agravante atunci când se stabilesc sancțiunile”, a declarat Samira Rafaela (Renew Europe), din Comisia pentru drepturile femeilor și egalitatea de gen.

Citește și Salarii majorate pentru o categorie de români. Mii de bugetari vor beneficia de sporuri