- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Anunț important pentru românii care vizitează Grecia în 2024! „Noua lege a plajelor” interzice acest lucru! 

21 Mar, 17:34 • Fundeanu Madalina
„Noua lege a plajelor” în Grecia. Românii care vizitează această țară în 2024 trebuie să afle care sunt noile reguli!
Anunț important pentru românii care vizitează Grecia în 2024! „Noua lege a plajelor” interzice acest lucru! 

O nouă „lege a plajelor” a intrat în vigoare pentru românii ce vizitează Grecia anul acesta. Așadar, dacă ți-ai plănuit concediul pentru această vară, trebuie să iei în calcul câteva aspecte importante, conform Cancan.ro.

Grecia este recunoscută ca fiind o destinație perfectă pentru petrecerea timpului pe plajă, însă această popularitate vine la pachet cu unele inconveniente. Supraaglomerarea devine o problemă din ce în ce mai mare din cauza turiștilor care acaparează zona. De asemenea, restaurantele și hotelurile preiau adesea porțiuni semnificative din plaje, lăsând puțin spațiu pentru public.

„Noua lege a plajelor” în Grecia

În 2023, numărul tot mai mare de șezlonguri care ocupau plajele Greciei a stârnit nemulțumirea localnicilor, care au protestat pentru a-și revendica dreptul la spațiu pe nisip.

Într-un anunț postat de curând pe TikTok, premierul grec Kyriakos Mitsotakis a prezentat o nouă „lege a plajelor”, care cuprinde noi reguli pentru a asigura ordinea pe litoraluri. Începând din primăvara aceasta, una dintre reguli este că 70% din plajele Greciei trebuie să rămână libere de șezlonguri, într-un efort de a preveni supraaglomerarea.

În zonele marcate ca fiind protejate, această proporție este ridicată la 85%. În plus, în zonele sensibile din punct de vedere ecologic, care vor fi marcate ca „plaje de neatins”, șezlongurile vor fi complet interzise. De asemenea, se impune menținerea unei distanțe de cel puțin patru metri între șezlonguri și linia de coastă, pentru a facilita accesul tuturor la mare.

Citește și: Românii care merg în Grecia vor plăti o nouă taxă în 2024

plaje din Grecia
plaje din Grecia

Petiție pentru salvarea plajelor

În vara anului trecut, pe insula Naxos, a luat naștere inițiativa „Salvați Plajele din Naxos”, care a fost însoțită de o petiție ce a strâns deja mii de semnături. În contrast, pe insula Mykonos, una dintre cele mai populare destinații de vară din lume, un bar situat pe plaja Panormos a ridicat un zid și a rezervat astfel în mod arbitrar o întreagă plajă doar pentru clienții săi.

Autoritățile au intervenit în cazul barului de pe plajă și au impus o amendă de 13 milioane de euro, iar construcțiile ilegale ridicate de proprietarul barului, inclusiv zidul, au fost demolate. Cu toate acestea, astfel de sancțiuni reprezintă mai degrabă excepții decât reguli.

Chiar dacă problemele de pe insulele grecești nu au fost încă soluționate, în urma valului de critici din partea cetățenilor și autorităților regionale, guvernul a promis să acționeze cu fermitate în viitor.

Vezi și: Drumul către Grecia este acum mai scurt! Cel mai lung tunel de autostradă din Bulgaria a fost finalizat