- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Anunț major pentru românii din Germania! Autoritățile de la Berlin vor să modifice modul în care se obține cetățenia

27 Mar, 09:45 • Adrian Popovici
Germania vrea să aducă o serie de modificări procesului de obținere a cetățeniei. Mai exact, autoritățile vor să introducă o serie de noi întrebări în testul aplicat doritorilor care vizează istoria acestui stat cu comunitățile evreiești și Holocaustul.
Anunț major pentru românii din Germania! Autoritățile de la Berlin vor să modifice modul în care se obține cetățenia

Autoritățile de la Berlin pregătesc o serie de modificări legislative importante, iar acestea îi vor afecta în mod direct pe românii și pe ceilalți imigranți din Germania care își doresc cetățenia acestui stat. După cum a explicat ministrul de interne, Nancy Faeser, în examenul pentru obținerea cetățeniei germane ar putea fi incluse întrebări despre Holocaust, dreptul la existenţă al Israelului şi viaţa evreilor în Germania, conform presei locale citate de Washington Post.

Măsura vine la câteva luni după ce landul estic Saxonia-Anhalt a făcut din angajamentul scris pentru „dreptul la existență al statului Israel” o condiție pentru naturalizare.

Germania a luat măsuri drastice împotriva vocilor pro-palestiniene și a antisemitismului în contextul războiului din Gaza, ca răspuns la atacul Hamas din 7 octombrie împotriva Israelului. Germania și instituțiile sale federale au fost criticate în ultimele luni pentru aplicarea unor politici stricte legate de liber exprimare care afectează protestele pro-palestiniene. Au fost anulate expoziții muzeale, conferințe de carte și alte evenimente artistice din aceste motive.

Anunț major pentru românii din Germania! Autoritățile de la Berlin vor să modifice modul în care se obține cetățenia. Foto: Unsplash
Anunț major pentru românii din Germania! Autoritățile de la Berlin vor să modifice modul în care se obține cetățenia. Foto: Unsplash

Te-ar putea interesa și: Apar noi reguli pentru persoanele care vor să dobândească cetățenie română

De ce vrea Germania să ia o astfel de măsură?

„Un lucru este deosebit de important pentru mine”, a declarat interne Nancy Faeser pentru Der Spiegel. „Ca urmare a crimei Germaniei împotriva umanității pe care a reprezentat-o Holocaustul, vine responsabilitatea noastră specială pentru protecția evreilor și pentru protecția statului Israel. Această responsabilitate face parte din identitatea noastră de astăzi”, a adăugat aceasta.

„Oricine nu împărtășește valorile noastre nu poate obține un pașaport din Germania. Am trasat aici o linie roșie foarte clară”, a declarat Faeser. „Antisemitismul, rasismul și alte forme de dispreț față de umanitate exclud naturalizarea”.

Testul de cetățenie cu 33 de întrebări este una dintre cele câteva condiții prealabile pentru a deveni cetățean german. Pentru a-l trece, solicitanții trebuie să răspundă corect la cel puțin 17 întrebări cu variante multiple de răspuns într-o oră.

Catalogul de peste 300 de întrebări din care pot fi selectate întrebările pentru testul de cetățenie va fi modificat în scurt timp, a precizat ministerul de interne din Germania. Noile întrebări, potrivit revistei germane Der Spiegel, vor include: Cum se numește o casă de rugăciune evreiască? Când a fost fondat statul Israel? Care este motivul pentru care Germania are o responsabilitate specială față de Israel? Cum este pedepsită negarea Holocaustului în Germania? Și chiar și o întrebare legată de sport: Cine poate deveni membru al celor aproximativ 40 de cluburi sportive evreiești Maccabi din Germania?

Citește și: Dubla cetățenie pentru românii din Spania va deveni realitate în curând. Marcel Ciolacu a stabilit ultimele detalii la întâlnirea cu prim-ministrul spaniol