- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Armata redevine obligatorie! O țară a anunțat și serviciul civil obligatoriu, din cauza problemelor de securitate

10 Jan, 10:40 • Bumbeneci Diana
Suedia confirmă oficial decizia de a impune serviciul civil obligatoriu. Autoritățile au luat această decizie, în regim de urgență, din cauza condițiilor actuale de securitate.
Armata redevine obligatorie! O țară a anunțat și serviciul civil obligatoriu, din cauza problemelor de securitate

Suedia a anunțat oficial că are în plan să readucă în actualitate serviciul civil obligatoriu, eliminat în anul 2008. După multe discuții, decizia a fost luată în regim de urgență, luând în considerare degradarea situaţiei de securitate în zonă ca urmare a războiului din Ucraina. Anunțul a fost făcut de premierul suedez Ulf Kristersson într-o conferinţă de presă, potrivit agenţiei EFE, citată de Agerpres.

Armata obligatorie revine în Suedia

„Experienţele din Ucraina sunt clare când este vorba despre protejarea populaţiei civile şi a activităţii sub mare presiune a unităţilor de salvare”, a explicat ministrul suedez al apărării civile, Carl-Oskar Bohlin.

Oficialul mai explicat la o conferinţă de presă că măsura face parte din proiectul de consolidare a apărării naţionale. În acest context, Agenţia pentru Urgenţe Civile (MSB) va primi joi sarcina de a elabora un plan, ce va fi axat iniţial pe serviciile municipale de urgenţă, iar mai apoi vor fi făcute public toate măsurile necesare pentru populație.

Ai mai putea citi și: Dictatură generală în Rusia! Putin rupe toate relațiile cu Europa și ia decizii radicale!

Armată Suedia
Armată Suedia

„Observăm că în prezent aceste servicii nu au dimensiunea necesară în caz de alertă sau de atac armat. Experienţele din Ucraina sunt clare când este vorba despre protejarea populaţiei civile şi a activităţii sub mare presiune a unităţilor de salvare”, a explicat la aceeaşi conferinţă de presă ministrul suedez al apărării civile, Carl-Oskar Bohlin.

„Serviciul civil” înseamnă că cetăţenii suedezi pot fi chemaţi în sprijinul autorităţilor în activităţi medicale sau ale serviciilor de urgenţă, pentru funcţionarea adecvată a acestora în caz de alertă sau de război, fiind un serviciu obligatoriu.

Reintroducerea serviciului civil ar urma să vizeze iniţial între 1.500 şi 2.000 de persoane, care vor trebui să urmeze un program de pregătire. Un raport elaborat toamna trecute de Agenţia pentru Urgenţe Civile menţiona necesitatea pregătirii a circa 3.000 de persoane în următorii cinci ani.

Potrivit autorităților suedeze, țara a schimbat în ultimii zece ani mai multe măsuri de consolidare a apărării. Cele mai multe decizii drastice au fost luate invocând tensiunile cu Rusia în regiune. Mai mult, în 2017, Suedia a restabilit serviciul militar obligatoriu ce fusese suspendat şapte ani mai devreme.

Citește și: Rusia atacă puternic Germania, după ce nemții au confirmat că trimit tehnică militară ucrainenilor

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult