- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Atenționare de călătorie pentru românii care se află sau tranzitează Bulgaria

31 Dec, 13:01 • Bumbeneci Diana
Vești noi pentru călători. Bulgaria reduce preţul vinietelor electronice pentru o parte din mijloacele de transport.
Atenționare de călătorie pentru românii care se află sau tranzitează Bulgaria

Ministerul Afacerilor Externe îi anunță pe românii care călătoresc sau tranzitează Bulgaria că, începând cu 1 ianuarie 2023, se vor ieftini cu 10% vinietele electronice. Este vorba despre ieftinirea pentru mijloacele de transport cu masa totală de până la 3,5 tone (inclusiv), care folosesc infrastructura publică rutieră bulgară supusă regimului taxabil.

Atenționare de călătorie pentru românii din Bulgaria

În acest sens, cuantumul taxelor vinietelor electronice va fi următorul: vinietă electronică cu valabilitate de 1 an: 87 leva; vinietă electronică cu valabilitate de 3 luni: 48 leva; vinietă electronică cu valabilitate de 1 lună: 27 leva; vinietă electronică cu valabilitate de 1 săptămână: 13 leva; vinietă electronică cu valabilitate pentru un week-end: 9 leva.

De altfel, prin intermediul comunicatului de presă, Ministerul de Externe mai precizează că este importantă, în acest context, achiziţionarea din timp a vinietelor electronice şi achitarea taxelor de drum tip TOLL pentru folosirea infrastructurii rutiere publice din Bulgaria, în conformitate cu legislaţia în vigoare.

Toate persoanele care vor să călătorească, atât persoane fizice şi companii de transport, pot obţine informaţii relevante privind vinieta electronică şi taxele de drum tip TOLL la adresa www.bgtoll.bg/ro, privind situaţia traficului prin punctele de trecere a frontierei bulgare – www.mvr.bg/gdgp. Mai pot fi obținute informații si cu privire la starea actuală a drumurilor – pe aplicaţia gratuită LIMA www.lima.api.bg, pe pagina de internet a Agenţiei „Infrastructura Rutieră” – www.api.bg şi la numărul de telefon 070013020, accesibil în regim non-stop.

Bulgaria
Bulgaria

Citește și: La cine ajunge cea mai mare pensie din România? Lunar, românul primește peste 40.000 de lei

Informaţii despre regimul vamal la intrarea în Bulgaria dinspre Turcia se pot obţine pe site-ul www.mae.ro/travel-conditions/3677 (Condiţii de călătorie în Bulgaria, titlul Reglementări vamale) şi pe site-ul Agenţiei „Vămi” din Bulgaria – www.customs.bg/wps/portal/agency-en/home/info-citizens.

De altfel, cei interesaţi pot găsi date despre starea vremii în Bulgaria pe www.weather.bg.

„Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Sofia: +35929712858 şi +35929733510, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă, au la dispoziţie telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Bulgaria: +359879440758”, mai anunță MAE în comunicat.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă și consultarea paginilor web http://sofia.mae.ro, https://ec.europa.eu/consularprotection/content/travel-advice_ro, www.mae.ro şi aminteşte că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (http://www.mae.ro/app_cs), cu informaţii şi sfaturi de călătorie.

Ai mai putea citi: Rezultate finale Recensământ. Populația rezidentă a României, 19,05 milioane persoane

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult