- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Austriecii se ceartă în coaliție în urma votului negativ adresat României pe tema aderării la Schengen. „Verzii” spun că nu au susținut veto-ul și cer o regândire a acestei probleme

10 Dec, 20:19 • Gabriela Andreescu
Presa austriacă abundă în titluri spectaculoase despre scandalul din coaliția de guvernare în urma veto-ul împotriva aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen. „Schengen: coaliția intră în următoarea criză”, scrie un popular cotidian austriac, oferind detalii despre cutremurul de la vărful politicii din această țară.
Austriecii se ceartă în coaliție în urma votului negativ adresat României pe tema aderării la Schengen. „Verzii” spun că nu au susținut veto-ul și cer o regândire a acestei probleme

Decizia guvernului austriac de a se opune aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen ar putea duce la prăbușirea coaliției de guvernare de la Viena, scrie publicația Kronen Zeitung din Austria. Conform acesteia, diviziunile profunde din interioriul guvernului austriac sunt tot mai puternice, acum, după veto-ul Austriei, informează Digi24.

Coaliția de guvernare din Austria se clatină din cauza deciziei de a vota împotriva aderării României la Schengen

Disensiunile din cadrul coaliției au fost pornite de Partidul Verzilor, una dintre formațiunile care compun coaliția de guvernare de la Viena, care nu a susținut veto-ul impus de cancelarul Nehammer, în Consiliul JAI și este extrem de nemulțumită de această decizie

„Deşi vicecancelarul Werner Kogler şi liderul Verzilor, Sigi Maurer, au rămas tăcuţi, vineri, au trimis-o, în schimb, pe ministra justiţiei, Alma Zadic, să îşi exprime nemulţumirea. Aceasta a subliniat, la Bruxelles, că partidul său nu a susţinut veto-ul”, scrie publicația austriacă.

Citește și: Petre Daea, despre o viitoare discuție cu omologul său austriac: „Am ocazia să transmit ceea ce simt ca om, ca român şi din acest punct de vedere nu voi avea nicio rezervă”

Conform cotidianului austriac, vicecancelarul Kogler, din Partidul Verzilor, a încercat să-l convingă pe ministrul de interne Karner, membru al formațiunii conservatoare OeVP, să găsească soluții de compromis, însă nu s-a ajuns la niciun consens.

Război în coaliția guvernamentală din Austria pe tema respingerii aderării României în Schengen
Război în coaliția guvernamentală din Austria pe tema respingerii aderării României în Schengen

Prin diverse „contorsionări argumentative”, Verzii au încercat să scape de orice asuma a responsabilităţii pentru acest vot. Pe Twitter, Michel Reimon, una din vocile Verzilor, a explicat că fiecare ministru a fost liber în decizia sa atunci când a votat la Bruxelles. Prin urmare, Verzii nu au avut nicio influenţă asupra lui Karner. De asemenea, Reimon şi-a exprimat speranţa că această decizie ar putea fi reparată în cadrul unei alte coaliţii. Cu toate acestea, el a subliniat ulterior că nu este un motiv pentru ruperea coaliţiei şi convocarea de noi alegeri.

În Ministerul de Interne, dar şi în Cancelaria Federală, oamenii încearcă să tempereze spiritele. „Din păcate, a trebuit să se recurgă la astfel de metode pentru a fi auziţi la Bruxelles”, este scuza invocată la Cancelarie. În plus, conservatorii nu înţeleg de ce se face atât caz, deoarece şi Olanda a votat împotriva admiterii Bulgariei, mai scrie „Kronen Zeitung”.

De altfel, ministrul de externe Alexander Schallenberg (ÖVP) a apărat refuzul Austriei faţă de aderarea României şi Bulgariei la Schengen. sugerând că Viena a fost nevoită să recurgă la acest gest pentru a se face auzită la Bruxelles. „Noi nu suntem un stat care blochează şi pune veto-uri. Este mai degrabă un strigăt de ajutor”, a subliniat ministrul austriac de externe.

„Austria nu a blocat aderarea României şi Bulgariei la Schengen, ci doar „nu a vrut să se facă acum”, a mai explicat oficialul austriac într-un interviu acordat canalului TV Puls24. De fapt, susţine ministrul de externe, Austria a vrut chiar să scoată subiectul Schengen de pe ordinea de zi a Consiliului JAI şi să se vorbească din nou despre asta peste şase luni.

El a negat însă că acest veto are de-a face cu alegerile locale din Austria Inferioară, unde partidul său a pierdut teren în favoarea extremei dreapta, care are poziţii radicalizate faţă de imigraţie.

În acelaşi timp, el a criticat reacţia României, pe care o consideră prea „emotivă”, după ce joi, Ministerul român de Externe l-a rechemat în ţară pe ambasadorul din Austria, Emil Hurezeanu, pentru consultări.

Citește și: Sancțiunile occidentale i-au sărăcit în medie cu 27% pe miliardarii Rusiei. Iată loviturile financiare încasate în ultimul an de oligarhii apropiați Kremlinului

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult