- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Averea fabuloasă lăsată în urmă de Silvio Berlusconi. Cine va moșteni miliardele unuia dintre cei mai bogați oameni ai lumii

14 Jun, 09:02 • Lupu Alexandra
Averea uriașă a lui Silvio Berlusconi. Iată cine o moștenește.
Averea fabuloasă lăsată în urmă de Silvio Berlusconi. Cine va moșteni miliardele unuia dintre cei mai bogați oameni ai lumii

Silvio Berlusconi, fostul patron al lui AC Milan, a murit la vârsta de 86 de ani, pe data de 12 iunie. Considerat unul dintre cei mai bogați oameni ai lumii, el lasă în urmă o avere de 6.4 miliarde de euro, spune profit.ro. Cea mai mare parte va fi împărțită de cei 5 copii ai săi, Marina, Barbara, Eleonora, Pier Silvio și Luigi.

Averea uriașă a lui Silvio Berlusconi

Grupul Fininvest fondat de Silvio Berlusconi se numără printre protagoniștii internaționali ai comunicării, divertismentului și finanțelor. El are o cifră de afaceri a filialelor sau companiilor care depășește 5 miliarde de euro, iar la fel de bine, deține aproximativ 20.000 de angajați în total. Înainte de a intra în politică, centrul galaxiei lui Silvio Berlusconi se afla în Fininvest, referindu-ne la o companie controlată cu un sistem de 7 holdinguri, dintre care 4 sunt atribuibile fostului patron al lui AC Milan, cu o cotă totală de 61.21%. În celelalte 3 holdinguri, le-a adus câte o cotă celor 5 copii ai săi: Marina, Barbara, Eleonora, Pier Silvio și Luigi.

Citește și: Ion Țiriac, implicat într-un mare proiect. Ce se întâmplă cu averea miliardarului

Majoritatea activelor imobiliare sunt păstrate în compania Dolcedrago, deținută exclusiv de Silvio Berlusconi. În 1994, el deținea deja Milan, Mondadori și televiziunile din cadrul Fininvest. Un an mai târziu, a fost înființată compania de distribuție de filme Medusa, iar totodată, în 1996, Mediaset.

MEDIASET: Grupul este condus de Silvio Berlusconi (CEO) și Fedele Confalonieri în calitate de președinte. Din 1996, grupul este listat la Bursa de Valori din Milano. În noiembrie 2021, s-a aprobat definitiv transformarea companiei în MediaforEurope, moment în care sediul legal a fost transferat în Olanda. În 2021, Mediaset-Mfe a înregistrat venituri nete de 2.9 miliarde. Creșterea este de 11% față de 2020. Totodată, a fost identificat un profit net de 374 milioane. Creșterea este de 169% față de 2020 și aproximativ dublu față de 2019.

Silvio Berlusconi
Silvio Berlusconi

MONDADORI: Grupul este condus de Marina Berlusconi (președinte) și Antonio Porro (director general). Este cel mai mare editor de cărți și reviste din Italia și deține una dintre cele mai extinse lanțuri de librării din țară. Grupul a înregistrat venituri nete de 903 milioane în 2022, în creștere cu 11.8% față de 2021. Totodată, a fost identificat un profit net de 52 milioane, cel mai bun rezultat din ultimii 15 ani.

BANCA MEDIOLANUM: Este liderul pieței financiare italiene cu peste un milion de clienți, controlată de grupul Doris și Fininvest. În 2023 a înregistrat un profit net de 521 milioane. Grupul nu i-a dezamăgit niciodată pe acționari, având în vedere că familiile Doris și Barlusconi au repartizat, în total, dividende în valoare de 369 de milioane. Previziunile pentru 2023 sunt semnificativ mai bune.

TEATRUL MANZONI: În 1978, Silvio Berlusconi și-a luat angajamentul de a păstra istorica sală care risca să fie transformată într-un supermarket. La conducerea instituției l-a pus pe Luigi Foscale, un mare iubitor de teatru.

FOTBAL: Grupul Fininvest continuă să fie prezent și în lumea fotbalului. În aprilie 2017, grupul a vândut clubul Milan unui consorțiu chinez, care l-a vândut apoi fondului Elliott. În septembrie 2018, Silvio Berlusconi s-a alăturat iar fotbalului, atunci când a achiziționat 100% din Clubul Sportiv Monza 1912.

Vezi și: Elon Musk devine din nou cea mai bogată persoană din lume. Ce avere deține proprietarul Tesla și Twitter