- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Avertisment pentru românii care merg în vacanță. MAE a emis alerte de călătorie pentru trei țări europene din cauza vremii

21 Aug, 19:16 • Lupu Alexandra
MAE, alerte de călătorie pentru trei țări europene. Avertisment pentru români.
Avertisment pentru românii care merg în vacanță. MAE a emis alerte de călătorie pentru trei țări europene din cauza vremii

În urmă cu puțin timp, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a emis alerte de călătorie care vizează trei țări europene, mai exact, Portugalia, Grecia și Croația, informează ziare.com. În aceste trei state sunt în vigoare coduri roșii de caniculă sau există riscul producerii de incendii de vegetație, potrivit primelor informații.

MAE, alerte de călătorie pentru trei țări europene

Astfel, MAE informează românii care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Republica Portugheză că autoritățile locale au anunțat, pentru perioada 22 – 25 august 2023, existența unui risc major de producere a unor incendii de vegetație. Avertismentul este valabil pentru următoarele regiuni din Portugalia Continentală: Nord, Centru, Alto Alentejo și Algarve.

Citește și despre următorul subiect: Românii rămân fără mașini în Grecia! 3 lucruri importante pe care să le faci ca să nu ți se fure vehiculul când ești în vacanță

Cetățenilor li se recomandă să respecte cu strictețe instrucțiunile autorităților locale și să urmărească în permanență sursele oficiale de informare publică. Românii pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Lisabona: +351213968812, +351213979982, +351213966463, +351213960866. Apelurile sunt redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență. De altfel, cetățenii care se confruntă cu o situație dificilă pot apela la numărul de telefon de permanență al misiunii diplomatice a României în Repubica Portugheză: +351927411628.

Autoritățile locale au anunțat menținerea riscului ridicat de producere a incendiilor de vegetație în Grecia, în următoarele zone: Attica, Grecia Centrală (Beotia, Evia, Fokida), Peninsula Peloponez (regiunile Corintia și Argolida), principalele insule din Marea Egee (zona de sud – Kos, Kalymnos, Rodos și Karpatos, respectiv de nord – Lesbos, Chios, Samos, Ikaria) și Insula Creta (regiunea Heraklion și Lasithi). MAE le reamintește românilor că legislația interzice și sancționează aspru orice activitate în aer liber care poate produce scântei sau foc și poate genera, astfel, apariția unui focar de incendiu. Cetățenii care observă producerea unui incendiu pot anunța imediat evenimentul la numerele de telefon 112 sau 199.

Românii pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena: +302106710035 și Consulatului General al României de la Salonic: +302310340088. Apelurile vor fi redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență. De asemenea, persoanele care se confruntă cu o situație dificilă au la dispoziție şi numărul de telefon de permanență al misiunii diplomatice a României în Republica Elenă: +306978996222 și Consulatului General al României de la Salonic: +306946049076.

MAE
MAE

În Croația au fost emise coduri roșu și portofocaliu de caniculă pentru regiunile Kninska, Riječka, Splitska, Dubrovačka și Velebitski kanal în perioada 21 – 23 august 2023. Pentru a primi în timp util informații actualizate, se recomandă consultarea paginilor web ale: Institutului Hidro-Meteorologic croat: https://www.meteo.hr, Automobil Clubului Croat: http://www.hak.hr/en#traffic-flow-and-road-conditions, Companiei Naţionale Croate de Căi Ferate: http://www.hznet.hr, Autorităţii Portuare Croate: http://www.portauthority.hr, Agenţiei Croate de Aviaţie Civilă: http://www.ccaa.hr. MAE le reamintește românilor că pot apela la numărul european unic de urgență 112.

Cetățenii pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Zagreb: +38514677660 sau +38514610009. Apelurile vor fi redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, românii care se confruntă cu o situaţie dificilă au la dispoziţie şi numărul de telefon de permanență al misiunii diplomatice a României în Republica Croația: +38598414341. Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor web: www.meteoalarm.org, http://zagreb.mae.ro.

Vezi și: Mare atenție atunci când folosiți bancomatele de pe stradă. Riscați să rămâneți fără banii de vacanță!