- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Bogdan Aurescu, Ministrul de Externe, militează pentru continuarea sprijinului din partea UE pentru Ucraina: „Trebuie elaborat un mecanism care va investiga şi va urmări penal crima de agresiune din Ucraina”

14 Nov, 21:59 • Cornel Ghimeșan
Bogdan Aurescu, ministrul de Externe al României, a participat luni la reuniunea șefilor diplomaților din statele membre ale Uniunii Europene- Consiliul Afaceri Externe (CAE). Discuțiile au vizat, pe de-o parte, continuarea sprijinului pentru Ucraina din partea UE și, pe de altă parte, susținerea Republicii Moldova și a Ucrainei în vederea integrării în UE.
Bogdan Aurescu, Ministrul de Externe, militează pentru continuarea sprijinului din partea UE pentru Ucraina: „Trebuie elaborat un mecanism care va investiga şi va urmări penal crima de agresiune din Ucraina

Ministrul Afacerilor Externe

, Bogdan Aurescu, a participat, luni, la reuniunea şefilor diplomaţiilor din statele membre ale UE – Consiliul Afaceri Externe (CAE), care a avut loc la Bruxelles, context în care a evidenţiat că sprijinul UE pentru Ucraina trebuie să continue pe toate palierele.

Potrivit MAE, agenda reuniunii a inclus discuţii aprofundate privind contracararea impactului agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, cu participarea prin video-conferinţă a ministrului Afacerilor Externe ucrainean, Dmytro Kuleba, evoluţiile recente din Balcanii de Vest, precum şi din regiunea Marilor Lacuri din Africa. Totodată, miniştrii europeni au discutat despre operaţionalizarea misiunii UE de monitorizare a graniţei dintre Armenia şi Azerbaidjan şi au abordat rezultatele reuniunii ministeriale UE-CELAC (Buenos Aires, 27 octombrie), rezultatele reuniunii COP27 (Egipt, 6-18 noiembrie), precum şi evoluţiile din Liban şi Iran.

Alte articole: Valul concedierilor din companiile gigant continuă cu Amazon! 10.000 de oameni vor fi disponibilizați

În marja reuniunii CAE, Bogdan Aurescu a participat, alături de omologii din statele membre UE, şi la un mic dejun informal cu liderul opoziţiei belaruse, Svetlana Tihanovskaya. Cu prilejul discuţiilor, ministrul Bogdan Aurescu a semnalat îngrijorarea părţii române faţă de deteriorarea situaţiei interne din Belarus şi a condamnat decizia autorităţilor de la Minsk de a sprijini agresiunea forţelor ruse împotriva Ucrainei, stat vecin, suveran şi independent. În acest sens, a arătat că România susţine adoptarea de noi sancţiuni împotriva Belarus.

Ministrul Aurescu a mai participat, în marja CAE, duminică, la o reuniune de lucru cu mai mulţi omologi europeni (Bulgaria, Croaţia, Estonia, Letonia, Lituania, Slovacia, Suedia), găzduită de Polonia, cu privire la aderarea Ucrainei la UE. Cu acest prilej, oficialul român a reiterat sprijinul ferm al României pentru integrarea europeană a Ucrainei şi Republicii Moldova, precum şi pentru perspectivele europene ale Georgiei.

El a subliniat importanţa continuării sprijinului substanţial, atât din partea UE, cât şi din partea statelor membre, în plan politic şi financiar pentru eforturile celor două state în implementarea eficientă a reformelor necesare avansării procesului de aderare, precum şi a evidenţiat necesitatea coordonării strânse între statele like-minded pentru a menţine subiectul prioritar pe agenda UE.

În cadrul discuţiilor privind agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, ministrul Bogdan Aurescu a salutat participarea omologului ucrainean la discuţii şi a apreciat utilitatea schimbului constant de opinii cu privire la evoluţiile din Ucraina. Oficialul român a evidenţiat necesitatea continuării sprijinului UE pe toate palierele pentru Ucraina – politic, financiar, militar, economic – salutând lansarea şi operaţionalizarea rapidă a misiunii de asistenţă militară a UE pentru antrenarea armatei ucrainene (EUMAM) şi adoptarea unor măsuri de asistenţă în sprijinul acestei ţări în cadrul Facilităţii Europene pentru Pace.

Bogdan Aurescu subliniază faptul că România sprijină Ucraina

Bogdan Aurescu, Ministrul de Externe, militează pentru continuarea sprijinului din partea UE pentru Ucraina: „Trebuie elaborat un mecanism care va investiga şi va urmări penal crima de agresiune din Ucraina"
Bogdan Aurescu, Ministrul de Externe, militează pentru continuarea sprijinului din partea UE pentru Ucraina: „Trebuie elaborat un mecanism care va investiga şi va urmări penal crima de agresiune din Ucraina”

Cu privire la sprijinul multidimensional pe care România îl oferă Ucrainei, ministrul a informat că peste 6,5 milioane de tone de cereale ucrainene au fost exportate cu sprijinul ţării noastre, inclusiv în cadrul proiectului Solidarity Lanes al UE, şi a amintit de deschiderea, săptămâna trecută, de către prim-miniştrii celor două ţări, a unui nou punct de trecere a frontierei româno-ucrainene – primul deschis de Ucraina cu un stat UE după declanşarea războiului, care va contribui la extinderea conectivităţii UE cu Ucraina.

Aurescu a accentuat necesitatea menţinerii presiunii politice asupra Rusiei, inclusiv prin consolidarea regimului de măsuri restrictive la adresa acestui stat şi adoptarea rapidă a unui nou pachet de sancţiuni, precum şi prin continuarea coordonării la nivelul UE pentru izolarea internaţională a Rusiei, menţionând demersurile pe care ţara noastră le face în dialogul cu statele terţe. De asemenea, Bogdan Aurescu a exprimat sprijin pentru identificarea celor mai eficiente şi viabile căi juridice, în baza instrumentelor de drept internaţional, pentru tragerea la răspundere a Rusiei şi a celor vinovaţi de crima de agresiune împotriva Ucrainei.

În cadrul discuţiilor, oficialul român a prezentat analiza părţii române privind implicaţiile agresiunii militare ruse în Ucraina şi a readus în atenţia oficialilor europeni impactul situaţiei asupra Republicii Moldova. În context, a subliniat necesitatea creşterii sprijinului UE, inclusiv financiar, pentru Republica Moldova, în sprijinul gestionării de către aceasta a multiplelor provocări cu care se confruntă, în special în domeniul securităţii energetice.

Ministrul Aurescu a prezentat eforturile României de a furniza energie electrică Republicii Moldova. A salutat, în acest sens, pachetul financiar de sprijin anunţat de preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în valoare de 250 milioane de euro, cu ocazia vizitei oficialului european la Chişinău (10 noiembrie), precum şi vizita preşedintelui Parlamentului European, Roberta Metsola (11 noiembrie), ca semnale politice puternice de sprijin din partea UE pentru autorităţile de la Chişinău.

Ministrul Aurescu a evidenţiat şi rolul celei de-a treia reuniuni a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, format creat şi lansat în acest an la iniţiativa sa şi a omologilor german şi francez, reuniune pe care o va co-prezida la Paris, la 21 noiembrie, alături de miniştrii de externe din Germania şi Franţa. El a făcut un apel către statele membre să participe la această reuniune şi să sprijine eforturile de susţinere a Republicii Moldova în parcursul său european, precum şi pentru combaterea efectelor războiului contra Ucrainei asupra securităţii energetice a Republicii Moldova. De asemenea, ministrul român a solicitat discutarea situaţiei din Republica Moldova la o viitoare reuniune CAE, preferabil în luna decembrie.

Citește și: Cseke Attila anunță un procent imens de clădiri din România încadrate în risc seismic ridicat! Ce vrea statul să facă pentru a preveni urmările marelui cutremur

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult